(vlnr): Leon Cramer, Arjan van Roon, Ineke Arends en Willem Scherpenisse voor de ingang van de repeteerruimte bij Cultuurkust. Er zijn nog enkele kaarten voor het jubileum.
(vlnr): Leon Cramer, Arjan van Roon, Ineke Arends en Willem Scherpenisse voor de ingang van de repeteerruimte bij Cultuurkust. Er zijn nog enkele kaarten voor het jubileum. Foto: Marco Jansen

Theaterwerkplaats Harderwijk viert haar 30-jarig jubileum met vier éénakters

8 februari 2023 om 19:00 Verenigingen

HARDERWIJK Met voorstellingen op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari viert Theaterwerkplaats Harderwijk haar 30-jarig jubileum. De voorstelling Vier is een productie van vier regisseurs en twintig acteurs, die vier eenakters van circa 30 minuten spelen op twee podia in de Mess. Zaterdagavond is er feest. 

,,Het publiek wordt in twee groepen verdeeld, ze zien twee voorstellingen in de ene zaal en dan twee voorstellingen in de andere ruimte. Er zijn 40 mensen actief, waarvan er 20 op het podium staan. Het is Theaterwerkplaats pur sang’’, aldus voorzitter Ineke Arends.

Prachtige liefde, blind vertrouwen zijn teksten van Shakespeare met de vraag of die overeind blijven in de wereld van nu. Bar gezellig is een maskerspel; bewegingstheater zonder tekst. Het Kantoor gaat over de gebeurtenissen in een kantoor met mensen en planten. Alle mannen worden door vrouwen gespeeld en andersom. Waarom niet de Bee Gees? gaat over macht en manipulatie, een schandaal in de hoogste kringen. In dit stuk is Arjan van Roon één van de acteurs. ,,Het is een komedie met een zwarte, rauwe rand”, weet de Harderwijker (56), die al meer dan 40 jaar acteur is. ,,In dit stuk spelen spelers van het eerste uur, maar ook gemotiveerde spelers die net zijn aangesloten. Regisseur Vincent van Miert vindt dat leuk om mee te werken.”

Zelf is hij vier jaar aangesloten bij Theaterwerkplaats Harderwijk. ,,Het wordt mijn derde productie. Het zijn allemaal heel erg gedreven mensen die vroegtijdig tekst uit hun hoofd kennen. Dat is super belangrijk, want dan kun je het denken loslaten en gaan spelen. Het niveau is hoog genoeg voor mij, ik raak geïnspireerd door zulke leuke mensen. We komen een keer per week ’s avonds anderhalf uur bijeen, een half jaar lang. Eigenlijk hebben we niet meer nodig.” De visie op theater bevalt hem goed. ,,Het is zo nu en dan buiten de lijntjes kleuren. Het kunnen ook andersoortige theaterstukken zijn, met als doel goed theater neer te zetten.”

Penningmeester Leon Cramer: ,,Theaterwerkplaats staat voor ontwikkeling waarbij acteurs en regisseurs veel artistieke ruimte hebben om dat vorm te geven. Je bent een deelnemer van Theaterwerkplaats als je meedoet bij een productie, dan betaal je een spelersbijdrage.” Momenteel zijn 72 mensen aangesloten, ongeveer 40 acteurs en mensen voor de techniek, decorbouwers, grimeploeg en het bestuur, Gerepeteerd wordt in een repetitieruimte van het Klooster. 

In 1993 waren professioneel regisseur Doris Goosen, Arthur van Vliet en Jacques Jansen, directeur het Klooster, initiatiefnemers. Later volgden Jos Kunne, Wietse Hummel en Gert van der Nol. Er waren wel toneel- en theatercursussen, maar amateurtoneel was er niet in Harderwijk. Dat begon in de Catharinakapel. Een hoge kwaliteit van producties was en is het streven; vast stramien voor de stukken is 25 repetities van 2,5 uur. Secretaris Willem Scherpenisse: Theaterwerkplaats wil bezig zijn met toneelspelen; het maakproces is net zo belangrijk als de voorstelling zelf.”

Meer info is te vinden op de volgende website www.theaterwerkplaatsharderwijk.nl

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie