Directeur Mark Broere en wethouder Sarath Hamstra in zwembad Calluna in Ermelo dat met verdubbeling van energiekosten te maken heeft.
Directeur Mark Broere en wethouder Sarath Hamstra in zwembad Calluna in Ermelo dat met verdubbeling van energiekosten te maken heeft. Foto: Marco Jansen

Grillige energieprijzen uitdaging voor zwembad Calluna in Ermelo: ‘sportbelang staat voorop’

20 oktober 2022 om 20:30 Recreatie

ERMELO De explosief gestegen gasprijs treft ook zwembad Calluna. De accommodatie uit 1975 moet nog een periode van 14 maanden overbruggen voordat de nieuwe energieneutrale locatie aan de Zanderij wordt geopend. Tot die tijd wil directeur Mark Broere besparen op de energielasten. Wethouder Sarath Hamstra werkt scenario’s uit om de begroting sluitend te houden en hoopt op compensatie door ‘Den Haag’.

De gemeente Ermelo heeft het beheer van de accommodaties uitbesteed aan Interactie Sportbedrijf Ermelo, waarvan de gemeente 100% aandeelhouder is. Directeur Mark Broere is verantwoordelijk voor onderhoud, exploitatie en de bedrijfsvoering. „Wij zorgen dat de lampen branden en de kachels het doen, zodat mensen zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van de accommodatie. We hebben hiervoor een variabel contract en dat uitbesteed aan een inkooporganisatie, die voor ons ‘slim’ posities inkoopt op de energiemarkt.”

GROOTVERBRUIKER Broere vervolgt: ,,We kunnen als onderneming scherp aan de wind varen omdat we minder te maken hebben met vaste contracten dan de gemeente. Wij zijn wel een grootverbruiker met 300.000 kubieke meter gas per jaar. We hebben alles voor 2022 al ingekocht, maar ook wij merken dat de energiekosten zijn gestegen. De stroomprijs is ook omhoog gegaan, maar dat verbruiken we niet zoveel. De grootste dissonant is de gasprijs. In januari was een kuub gas zakelijk 90 cent, nu is het 190-200 cent. De totale maandelijkse energiekosten van Calluna, de wethouder Balverszaal en Triade zijn samen gestegen van 25.000 euro naar 60.000 euro per maand in augustus, september en oktober.”

ZEVEN DAGEN OPEN Dat heeft invloed op de bedrijfsvoering, al merkt de bezoeker daar nog niets van, verzekert Broere. „Het sportbelang blijft voorop staan. Wij doen maximale inspanningen om zeven dagen per week open te blijven. We hebben nog niks met de tarieven gedaan.” Om de kosten omlaag te brengen heeft Interactie wel maatregelen genomen. „Het buitenbad is afgedekt met een zeil en is vanaf begin oktober gesloten. Ook de verbinding van binnen naar buiten is afgesloten anders ben je aan het stoken voor buiten. We krijgen positieve reacties op dat besluit. Mensen zijn blij dat het binnenbad open blijft.”

GRILLIGE ENERGIEPRIJZEN Sportwethouder Hamstra noemt de grillige energieprijzen dagkoersen. „Het vraagstuk leeft breed in de samenleving, ik maak me zorgen over hoe dat volgend jaar uitpakt. Als gemeente zijn we verantwoordelijk om niet meer uit te geven dan er binnen komt, zodat de begroting sluitend blijft. Ik hoop ook dat het kabinet financieel over de brug komt. Er lijkt nu een energieplafond te komen, wat betekent dit voor sportaccommodaties en zwembaden? Sportkoepels hebben een signaal voor compensatie afgegeven. De uitkomst is onvoorspelbaar. Wij gaan scenario’s uitwerken van welke consequenties bepaalde keuzes zullen hebben in de komende overbruggingsperiode. Dat moeten we doorrekenen en dat is geen makkelijke rekensom. We zijn nog in de inventarisatiefase en kijken ook naar andere instanties (cultuur, bibliotheek en welzijn). We willen de gebruiker ontzien, maar het moet wel betaald worden.”

ENERGIENEUTRAAL De stip aan de horizon is het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij, dat volgens opdracht van de raad energieneutraal wordt. De fundering is gestort en Broere hoopt de sleutel 1 oktober 2023 te krijgen. ,,Dan hebben we nog drie maanden nodig om alles operationeel te krijgen, ik ga uit van 1 januari 2024. Het nieuwe pand wordt gasloos met warmtepompen, warmteterugwinning uit spoelwater en andere vormen van energiebesparing. Alle systemen werken op stroom. We gaan straks heel veel stroom verbruiken, maar ook opwekken met een dak vol zonnepanelen. In de huidige accommodatie doen we uit kostenoverwegingen geen investeringen meer in energiebesparende maatregelen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie