Afbeelding
pixabay

Besluit raad niet wettig

24 november 2021 om 10:00 Politiek

ERMELO Met het aannemen van de motie dat inkomen en/of financieel draagvlak een onderdeel is van de zelfredzaamheid bij hulp in de huishouding heeft de Ermelose raad gehandeld in strijd met de wet. Tot die conclusie komt het college.

Wijnand Kooijmans

De gevraagde aanvulling is door het college dan ook niet opgenomen in de verordening die 1 juni van dit jaar in werking is getreden. De gemeente mag alleen een vast bedrag in rekening brengen en niet kijken naar de financiën waarover een aanvrager beschikt. Dat mag geen reden zijn hen een extra bijdrage te vragen of hen uit te sluiten van hulp. Het college geeft aan wel begrip te hebben voor de motivatie van de raad bij het aannemen van de motie. Het past bij het streven de uitgaven binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning te reduceren en deze voorziening vooral beschikbaar te houden voor inwoners die de ondersteuning nodig hebben.

Uitvoering van de motie zou er toe hebben kunnen leiden dat een rechter een deel van de verordening buiten werking stelt. Het effect van deze maatregelen wordt als erg groot ingeschat en genereert naar de verwachting van het college tot veel publiciteit zonder dat dit leidt tot een oplossing.

Aangegeven wordt dat de wetgever in 2015 niet heeft bedoeld dat er naast de eigen bijdrage ook nog met andere financiële mogelijkheden van een cliënt rekening mag worden gehouden. De Centrale Raad van Beroep heeft dit ook meerdere keren bevestigd. Met andere woorden: het begrip ‘eigen kracht’ gaat niet zover dat hieronder ook financiële zelfredzaamheid valt. Dan zou eerst de wet moeten worden gewijzigd. De raad is geïnformeerd over het besluit van het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie