Afbeelding
Foto: Pixabay

Begroting twee jaar sluitend, tekort dreigt

27 september 2021 om 11:22 Politiek

ERMELO De begroting van de gemeente Ermelo is voor de jaren 2022 en 2023 sluitend. Maar voor de daarop volgende twee jaar is dat het college van burgemeester en wethouders niet gelukt. Over deze beide jaren moet nog een tekort van 3.574.000 euro worden weggewerkt en dat is honderdduizend meer dan tot nu toe was aangenomen.

Wijnand Kooijmans

De gemeenteraad krijgt voor die tijd scenario’s voorgelegd waaruit een keuze kan worden gemaakt om ook vanaf 2024 de begroting sluitend te maken. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan inmiddels de juiste koers te hebben gevonden. Er is meer grip op de uitgaven en inkomsten en meer focus op wat belangrijk en goed is voor Ermelo.

Begin volgend haar stond de raad voor het dilemma of heel snel ambities bijstellen of de komende jaren belastingen verhogen. Ondanks dat deze de afgelopen jaren al flink is verhoogd. Wethouder Wouter Vogelsang: ,,We konden daardoor nu repareren en de schade inhalen, maar ook sparen voor later. Door oplopende tekorten moest Ermelo steeds een beroep doen op de algemene reserves. Nu kunnen we de buffer juist aanvullen.”

Rond de jaarwisseling voert het college een financiële stresstest uit. Deze test toont aan hoe Ermelo er financieel op langere termijn voor staat. Bij deze test wil het college ook de scenario’s presenteren om ook op langere termijn een gezonde financiële gemeente te blijven. Daarna kan de raad keuzes maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie