Afbeelding
Foto: Pixabay

Financieel zwaar weer voor Ermelo

29 april 2020 om 10:25 Algemeen

Ermelo - Voor dit jaar ziet de begroting van de gemeente Ermelo er nog goed uit met een verwacht voordeel van 321.000 euro. Maar daarna wordt het kommer en kwel. Voor 2021 is het verwachte tekort ruim een half miljoen, in 2022 is het tekort naar verwachting 2.25 miljoen euro en in 2023 2,12 miljoen euro.

Wijnand Kooijmans

Tijdens de behandeling van de bestuursrapportage gaf wethouder Wouter Vogelsang aan dat met het opstellen van een sluitende begroting voor dit jaar het college van burgemeester en wethouders tijd heeft gekocht om maatregelen te bedenken en te treffen die wel tot een sluitende begroting moeten leiden in de komende jaren.

Daarbij speelt de coronacrisis wellicht ook een belangrijke rol. Vogelsang kan melden dat de gemeente inmiddels een bedrag als voorschot heeft ontvangen van het Rijk voor het uitvoeren van de noodmaatregelen. Maar hij verwacht dat dit bedrag niet genoeg is om de daadwerkelijke uitgaven te dekken.

Vogelsang geeft aan dat de Rijksoverheid momenteel veel geld over de toonbank schuift voor de bestrijding van de financiële gevolgen door de genomen maatregelen rond het coronavirus. Maar bijvoorbeeld niet bereid is de gemeenten tegemoet te komen als het gaat om benodigd geld voor de te verstrekken jeugdhulp. Door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de provincies wordt momenteel overleg gevoerd over de compensaties voor de gemeenten.

Vraagtekens leven er vooral bij het CDA over de extra kosten voor InterActie, het zelfstandige sportbedrijf binnen de gemeente Ermelo. Het gaat om 144.000 euro. Volgens wethouder Vogelsang een gevolg van loon-, volume en prijsaanpassingen.

Sarath Hamstra - maar met hem ook andere partijen – wil inzicht in het bedrijfsplan. De discussie gaat echter gevoerd worden bij het vaststellen van de kadernota die in mei naar de raad gaat. En mogelijk later bij de begroting.

Het CDA had het liefst gezien dat de gelden voor InterActie uit de bestuursrapportage worden gehaald. Maar kan instemmen met de wens van andere partijen. Dick Tillema (ChristenUnie): “Wij willen ons focussen op het coronavirus en de kadernota.” Daarmee kunnen uiteindelijk alle partijen instemmen waardoor de bestuursrapportage door de raad definitief is vastgesteld.

Al blijft het voor de VVD een vraag waarom in de eerste helft van 2020 de gemeente geen enkele financiële meevaller heeft gehad. Tot treurnis van ook wethouder Vogelsang. “Het liefst had ik zo veel mogelijk meevallers kunnen melden maar die zijn er niet.”

De raad stemt ook in met het naar voren halen van een bedrag van 66.000 euro voor de aanschaf van meubilair voor de vergaderzalen. Simpelweg omdat het nieuwe vergadercentrum dit jaar al gereed komt. De verwachting was dat dit pas in 2021 zou zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie