Afbeelding
Foto: Pixabay

Plan Horsterweg sneuvelt bij meerderheid van raadsleden

8 oktober 2021 om 13:05 Politiek

ERMELO De plannen voor de bouw van 22 appartementen op het perceel Horsterweg 64 in Ermelo zijn voor een meerderheid van de raadsfracties op dit moment niet aanvaardbaar. Dat werd duidelijk tijdens de oordeelsvormende vergadering.

Wijnand Kooijmans

 Tegen het realiseren van het plan zijn in ieder geval de fracties van CDA, ChristenUnie en BurgerBelangen Ermelo (BBE). Voorstanders, gezien de grote woningnood waar Ermelo mee te kampen heeft, zijn de fracties van VVD, Progressief Ermelo (PE) en SGP. De drie fracties die tegen zijn geven aan sociale woningbouw zeer belangrijk te vinden maar niet ten koste van alles.

Aad Bezemer (PE) zegt dat er schreeuwend behoefte is aan sociale woningbouw. Hij wil daarom dat het plan zo snel mogelijk in procedure wordt gebracht. Waar Luuk van Beek (BBE) tegenstander is. Zijn fractie vindt het complex te massaal voor het kleine stuk grond waarop men wil bouwen. Ook vindt hij dat de privacy van te veel omwonenden wordt aangetast en wordt de verkeersdruk in deze omgeving te groot.

Pieter Stam (SGP) vindt draagvlak belangrijk maar beseft dat er het verschil in meningen tussen omwonenden en de initiatiefnemer niet vallen te overbruggen. Voor hem weegt zwaar dat de welstandscommissie een positief advies heeft uitgebracht. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat 12 van de 22 appartementen in de sociale sector worden gerealiseerd waarmee meer dan voldoende aan de eisen van de gemeente wordt voldaan. Hij wil wel dat gekeken wordt of de inkijk aan de achterkant kan worden beperkt door bijvoorbeeld meer groen.

Ronald van Veen (CU) zegt grote zorgen te hebben over het plan. Er wordt te hoog gebouwd maar voor hem speelt vooral mee hoe gegarandeerd kan worden dat er inderdaad sociale huurwoningen worden gerealiseerd waarvan langer ook deze bestemming kan worden gegarandeerd. Bij sociale koop kan binnen korte tijd de woning een andere bestemming worden gegeven en daarmee de prijs flink worden verhoogd.

Ook komt volgens Van Veen het parkeren in het gedrang in de Frederik Hendrikstraat. Gedrag van mensen kan niet worden afgedwongen. Het is onzeker of bijvoorbeeld bij de komst van het complex alle toekomstige bewoners wel een parkeerplek in de ondergrondse parkeergarage willen kopen.

Ook Cor Louwerse (CDA) verzet zich om dezelfde redenen als Van Veen tegen het plan. Monique van Rijswijk (PE) is voorstander maar wil wel aandacht voor het parkeren. Wethouder Laurens Klappe is bereid te onderzoeken of een eventueel parkeerverbod mogelijk is.

Wethouder Klappe zet wel vraagtekens bij het aantal van zestig bezwaarden tegen het plan. Vooral omdat er weinig direct omwonenden zijn. Hij vindt het aantal tegenstemmers over de top. Realisering van het plan vindt hij van belang voor jongeren en starters. Maar ook vreest hij verpaupering van het huidige pand op het perceel. Ook vindt hij dat er rekening mee moet worden gehouden dat bij vervanging van huidige panden er altijd iets hoger komt. Hij kan de tegenstanders echter niet overtuigen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie