College Ermelo is gevraagd een Bibob-onderzoek te starten naar overtredingen Tomassen en ondermijning concurrentiepositie.
College Ermelo is gevraagd een Bibob-onderzoek te starten naar overtredingen Tomassen en ondermijning concurrentiepositie. Pixabay

Bibob-onderzoek geëist naar activiteiten Tomassen, integriteitsonderzoek moet voorkomen dat Ermelo onbewust criminaliteit faciliteert

9 februari 2024 om 15:00 Politiek

ERMELO Door twee personen is het college gevraagd een zogenoemd Bibob-procedure te starten tegen activiteiten van onder meer Tomassen Duck-To en Gert Jan Tomassen. 

Aanleiding zijn de beleidsregels die door het college zijn vastgesteld rond de Wet Bibob. Hierbij kan onderzoek worden gedaan naar de inkomstenbronnen van bedrijven en personen. Doel is ondermijning tegengaan en het voorkomen dat gemeenten meewerken aan criminele activiteiten.

MEERDERE OVERTREDINGEN

Het verzoek is ingesteld door oud-officier van justitie Siebren Buist uit Heerde en Ton Brouwer uit Ermelo. Zij wijzen op de vele publicaties rond bedrijven van Tomassen. Het gaat dan onder meer om overtredingen van de regels rond het bestemmingsplan van restaurant Lazy Tiger, het niet naleven van de regels rondom het bestemmingsplan van de eendenslachterij Tomassen Duck-To, meer transportbewegingen naar dit bedrijf toe en overtreding van de werktijden.

CONCURRENTIEPOSITIE

Ook wordt gewezen op publiciteit waarin de conclusie kan worden getrokken dat het bedrijf Tomassen Duck-To dwangsommen zijn kwijtgescholden. De twee vinden dat dit zou inhouden dat slecht gedrag van een ondernemer/onderneming wordt beloond. Dit wordt als ondermijnend en schadelijk voor de concurrentiepositie van andere bedrijven gevonden.

RELATIE MET BUITENLAND

Volgens de twee indieners van het verzoek staat vast dat tussen Tomassen en één of meer landen in Azië een relatie bestaat. Ze geven aan dat het hen te ver ging om meer tijd en energie te stoppen in het raadplegen van financiële en internationale open bronnen aangaande Tomassen en zijn bedrijven in Aziatische landen.

Om die reden wordt het college gevraagd een Bibob-procedure te starten. Ook om een weloverwogen besluit te nemen over de vergunningaanvraag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie