Afbeelding
Foto: Pixabay

Veluwe vanuit de lucht op tv: Jochem in de Wolken

9 november 2021 om 12:10 Partnercontent

In Jochem in de Wolken trekt cabaretier Jochem Myjer per luchtballon over het land om de diverse natuurgebieden onder een grote loep te nemen. Daarbij komt de Veluwe uitgebreid in beeld. Zowel Myjer als de EO willen met deze serie bijdragen aan de bewustwording van de waarde van natuurgebieden.

Rust en inspiratie

Cabaretier Jochem Myjer staat bekend om zijn energieke shows, maar ook om zijn liefde voor de natuur. Als ‘bijna-bioloog’ en vogelaar zoekt hij bijvoorbeeld graag op Texel de rust op, om bij te komen van een tournee en nieuwe inspiratie op te doen. Dat genoegen combineert hij nu met nieuwe tv-programma Jochem in de Wolken, dat vanaf half oktober bij de EO (terug) te zien is.

Op propaangas

De waarde van die natuurgebieden wordt vaak in verband gebracht met hoe duurzaam wij al dan niet leven. Het misverstand dat luchtballonnen zweven op aardgas, moet daarbij wel even uit de weg worden geruimd: de meeste luchtballonnen gebruiken propaangas, een restproduct van de aardgas- en aardoliewinning, dat een lage uitstoot van fijnstof en CO2 heeft en duurzamer is dan aardgas. Hoewel men in Nederland ‘van het gas af’ wil en alles wat op gas lijkt een negatieve connotatie heeft gekregen, is het ook tijdens het energieprijzen vergelijken dus een kwestie van zo nu en dan iets googelen. Maar dat geheel terzijde.

Bewustwording van de natuur

De Veluwe is één van de vier plekken die aan bod komen naast het Limburgse Geuldal, de Biesbosch en het Waddengebied. Myjer beschrijft, zo communiceert de EO, vanuit de luchtballon op aanstekelijke wijze en met zijn kenmerkende passie en humor het landschap en de bewoners. Met die laatste wordt gedoeld op de flora en fauna. Die hebben het nodige te duchten van de mensheid en de cabaretier zal daar zo nu en dan fijntjes op wijzen. Het programma speelt in op de groeiende behoefte meer buiten de bewoonde wereld te verkeren, maar wil ook een lans breken voor de waarde van deze gebieden, die niet in cijfers uit te drukken is - hetgeen meestal ‘onbetaalbaar’ inhoudt.

“Als je ergens van houdt, word je er vanzelf zuiniger op”

Myjer: “Vanuit een romantische luchtballon vaar ik op zwoele zomeravonden over ons land en zie ik vanuit de lucht wat alle vliegende vogels allang weten: dat onze Nederlandse natuur zo betoverend mooi is. Ik hoop iedereen stapelverliefd te maken op deze natuurgebieden. Want als je ergens van houdt, word je er vanzelf zuiniger op.” Om nu al een beetje van die zomeravondsfeer mee te krijgen in het najaar, is de trailer hier te bekijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie