Afbeelding
Foto door Rathaphon Nanthapreecha via Pexels

Steeds meer elektrische auto’s op Nederlandse wegen

20 februari 2024 om 08:41 Partnercontent

De elektrische auto wint terrein in Nederland. Steeds meer mensen die een nieuwe auto kopen of een gebruikte auto kiezen voor elektrisch of voor hybride. Dat is natuurlijk goed nieuws voor het milieu. Een belangrijke reden dat het aantal elektrische auto’s toeneemt is dat steeds meer steden vervuilende auto’s weert uit het centrum. Ook komen er meer laadpalen waardoor het opladen van de accu gemakkelijker wordt. Het is nog steeds de bedoeling dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s op fossiele brandstof meer worden verkocht. Of dat doel gehaald wordt is natuurlijk nog niet zeker. Voordat er geen auto’s op diesel of benzine meer rondrijden zal nog geruime tijd duren omdat een auto nu eenmaal een levensduur heeft van soms wel 20 jaar of langer.

Aanschafprijs elektrische auto blijft hoog

Wat veel mensen ervan weerhoudt om een elektrische auto te kopen is de aanschafprijs. Die ligt nog altijd fors hoger dan die van een benzine auto. Wel komen er goedkope elektrische auto’s uit China, maar de verkoop daarvan wordt in andere landen geblokkeerd om de eigen merken te beschermen en omdat wordt getwijfeld of deze auto’s wel veilig genoeg zijn. Maar als de productie van elektrische auto’s omhoog gaat door toenemende vraag zal dat een positieve invloed hebben op de prijs, zo is de verwachting. De overheid geeft in bepaalde gevallen ook subsidie waardoor de aanschaf nog wat goedkoper wordt. Dit geldt overigens ook voor elektrische bedrijfswagens waaronder bestelbusjes en vrachtwagens. Ook bussen voor personenvervoer worden steeds vaker elektrisch.

Gebruikte elektrische auto’s

Je kunt natuurlijk ook een gebruikte elektrische auto kopen. Deze worden nog niet massaal aangeboden, maar vooral auto’s die uit de lease komen zijn populair. Deze auto’s zijn pas enkele jaren oud en goed onderhouden. Ook kun je online kijken op Autoverkoopsites.com om daar een geschikte gebruikte elektrische auto te kopen. Omdat deze auto’s schaars én populair zijn ligt ook de prijs voor occasions hoger dan die voor benzine- of dieselauto’s.

Het aantal laadpunten moet fors omhoog

Velen zijn het erover eens dat de elektrische auto de toekomst heeft. Maar een probleem is nog dat er te weinig laadpalen zijn. Veel eigenaren kunnen bij hun woning geen laadpaal laten plaatsen. Er zijn al rechtszaken gevoerd over het over de stoep leggen van de laadkabel. Als je je auto niet op je eigen terrein kunt plaatsen, zoals vooral bij huurwoningen het geval is, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Je bent dan afhankelijk van een openbare laadpaal. Die bevindt zich meestal niet bij je huis en bovendien is de kans groot dat je er niet terecht kunt omdat hij bezet is. Veel bedrijven bieden laadpalen voor hun medewerkers en bezoekers. Ook tankstations bieden steeds vaker de optie om de auto te laden, soms met een snellader zodat de accu binnen korte tijd weer voldoende is opgeladen en je je reis kunt vervolgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie