Afbeelding
Foto: Pixabay

Zo ga je aan de slag in het onderwijs

31 januari 2024 om 08:21 Partnercontent

Je hebt besloten dat je in het onderwijs aan de slag wilt. Waarschijnlijk volg je hier al een opleiding voor, of je bent je alvast aan het oriënteren. In dit artikel leggen we je in het kort uit hoe je een baan vindt in deze mooie branche. In welke fase je ook zit, grote kans dat er in dit artikel wat handige tips staan!

Zoek op vacaturewebsites

Het vinden van een baan begint natuurlijk bij het zoeken naar vacatures. Daarvoor kun je gebruikmaken van vacaturewebsites. Deze websites bieden niet alleen een duidelijk overzicht van beschikbare vacatures onderwijs in jouw regio, maar ze geven ook gedetailleerde beschrijvingen en indicaties van salarissen.

Solliciteer op verschillende onderwijsniveaus

In Nederland zijn er verschillende onderwijsniveaus, en hoewel het verleidelijk kan zijn om je alleen te richten op een specifiek niveau, beperk je hiermee wel je kansen op succes. Als je namelijk openstaat voor onderwijs vacatures op verschillende niveaus, dan blijven er meer vacatures over. Besluit je alleen voor een specifiek niveau te gaan, dan vallen er gelijk al een heel aantal vacatures af.

Specialiseer jezelf in een vak waar veel vraag naar is

Naast voor meerdere niveaus open te staan, is het slim om je te specialiseren in een vak waar veel vraag naar is. Denk bijvoorbeeld aan informatica of techniek. Bij deze vakken is het lerarentekort de afgelopen jaren heel groot geweest. Als dit soort vakken je niet liggen, dan moet je je uiteraard zeker niet hierin specialiseren. Maar als het iets is waarin je geïnteresseerd bent, dan kan het de moeite waard zijn om te solliciteren op vacatures voor deze richtingen. Als je een van de weinigen bent die solliciteert, dan zijn je kansen op succes natuurlijk het grootst.

Steek veel moeite in je sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is een van de belangrijkste aspecten van het solliciteren. Richt je brief, indien mogelijk, aan een concreet persoon en vermijd algemene aanhef. Begin met een pakkende openingszin die de lezer meteen boeit. Bijvoorbeeld: “Toen ik uw vacature op LinkedIn zag, dacht ik meteen: dit ben ik!” Maar zorg er wel voor dat je deze zinnen goed onderbouwt om loze kreten te voorkomen.

Leg in je brief je motivatie en geschiktheid uit, toon affiniteit met de school en laat je enthousiasme spreken. Vermijd clichés zoals “het kind centraal stellen” en geef concrete voorbeelden van je ervaring en kwaliteiten. Sluit je brief positief af en lees deze zorgvuldig door om eventuele tikfoutjes te vermijden. Als toekomstige leerkracht kun je natuurlijk geen brief met spelfouten opsturen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie