Het is ouderwets druk op de Ermelose Zomeravondbraderie. In augustus zijn er op dinsdagavond nog vier braderieën.
Het is ouderwets druk op de Ermelose Zomeravondbraderie. In augustus zijn er op dinsdagavond nog vier braderieën. Foto: Marco Jansen

Ouderwets drukke braderie; ‘Hier was iedereen aan toe’

29 juli 2022 om 09:34 Overig

ERMELO Tijdens de tweede zomeravondbraderie op dinsdag 26 juli is het als vanouds druk in de Stationsstraat in Ermelo. Mensen bewegen zich voetje voor voetje vooruit, terrassen zitten vol en bij het Molenaarsplein staat veel jeugd.

Het is deze avond maar 18 graden en dat blijkt ideaal braderieweer. Een ijsje of visje wordt wat minder vaak besteld, maar de rij voor de stroopwafelkraam is enorm en ook de oliebollen gaan grif van de hand.

Gerjan uit Klazienaveen verkoopt dekbedovertrekken en kussens. Hij is bepaald geen nieuwkomer, maar staat al 15 jaar in Ermelo. „Voor een goed kussen van puur katoen moet je naar Ermelo’’, lacht hij. „Ik ben tevreden, ik heb vandaag veel verkocht. Ze kennen mij hier gewoon. Vaste klanten uit het dorp komen hun kussens halen, maar ook campinggasten zie ik elk jaar terug. Het is gezellig hier, Ermelo is altijd een drukke, leuke markt, met een organisatie die makkelijk is. Het is een avondmarkt en dan komen veel mensen van de campings af. Is het warm en zou je hier ’s middags staan, dan ben je kansloos.’’

Remco uit Amersfoort verkoopt Blond Amsterdams servies, tuinkussens en speelgoed. Hij komt al acht jaar in Ermelo en heeft een goede avond. „Het gaat super, eindelijk weer ouderwetse drukte. Het is gezellig, mensen worden weer vrolijker en ook over de verkoop mogen we niet klagen.” De Amersfoorter staat ook op andere markten. „Ermelo is één van mijn favorieten en in de zomer één van de drukste braderieën die er is.” Hij was het eens met het besluit dat de braderie vorige week niet doorging vanwege de hitte. „Het was bijna 40 graden. Je moet niet alleen rekening houden met de standhouders, maar ook met verkeersregelaars. Als het zo warm is, komen er veel minder mensen.”

Pauline ten Voorde uit Hengelo staat ook al zo’n tien jaar met haar kraam op de zomeravondbraderie. Ze verkoopt horloges en luxe sieraden. „Ermelo is een topmarkt voor mij, maar ook een leuke markt, door de gezellige sfeer. Ik kom vaak dezelfde mensen tegen, zoals de vakantiegangers die elk jaar komen. Ik sta hier niet alleen in de zomer, maar ook met Pinksteren en op de Herfstmarkt. Ermelo is voor mij altijd de beste markt geweest en ook vanavond gaat het goed.”

Liane van Ooijen uit Abcoude verkoopt dameskleding, waaronder kleurige zomerjurken. „Vandaag gaat het wat minder, er zijn meer lopers en minder kopers. Maar het is wel gezellig druk en ik vind het leuk met de muziek. Er komen veel mensen van de campings en veel Amsterdammers komen bij mij binnen. Ik sta hier nu vier jaar en dat weten ze ook. Ik ben te herkennen aan de leuke Ibiza kraam.” Zij heeft de markten gemist in coronatijd. „Ik houd van de vrijheid, ik doe mijn hele leven al niet anders. Het is dat mijn man een goedlopend bedrijf heeft, als ik alleen was geweest, dan was het wel moeilijk geworden.”

Ronnie Regeling van VVV Ermelo loopt met vrijwilliger Wijert Krijt de kramen langs om het geld te innen voor hun standplaats. De meesten van 150 kramen hebben al per bank betaald. Regeling denkt dat er tussen 18.00 uur en 21.00 uur zo’n 8 a 9 duizend bezoekers zijn geweest. ,,Het was heerlijk braderieweer en het was druk. Heel Nederland heeft nu vakantie, dus je ziet veel toeristen. Onder zoveel volk is prima brood te verdienen. Wij zorgen voor de drukte, de kraamhouders moeten zelf zorgen voor de verkoop.” Regeling is heel blij dat hij na twee jaar weer een braderie kon organiseren. „Als je ziet hoeveel mensen er liepen en hoe druk het bij de horeca was, dan was iedereen hier weer aan toe.”

Marco Jansen

De stroopwafelkraam beleeft een topomzet.
Remco uit Amersfoort verkoopt onder meer Blond Amsterdams servies.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie