Op het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo zijn telefoons in de les niet toegestaan.
Op het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo zijn telefoons in de les niet toegestaan. Corlaer College

Smartphoneverbod op school: eigen spelregels Christelijk College Groevenbeek werken goed

7 februari 2023 om 11:35 Onderwijs

ERMELO (ANP) Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar behoefte aan is. 

René Peters van het CDA pleitte in november voor een verbod en vond Harm Beertema (PVV) aan zijn zijde, die dit al langer wil. Hierbuiten kreeg Peters weinig andere partijen enthousiast. D66 vond dat Den Haag zich niet te veel moet bemoeien met wat er in de klas gebeurt en de VVD wees ook op de nuttige manieren waarop smartphones in de klas worden gebruikt. 

LANDELIJK VERBOD

Peters en Beertema krijgen deze partijen nu wel mee in hun verzoek aan het kabinet om in gesprek te gaan met ouders, onderwijzers en wetenschappers over de vraag hoe smartphones het best uit de klas geweerd kunnen worden. Ook de minister vindt het een goed plan en hij hoopt de Kamer voor de zomer te informeren over de uitkomsten van die gesprekken. Als blijkt dat er een grote groep scholen voor een landelijk verbod is, ,,dan moeten wij natuurlijk daarvoor aan de bak”, zegt Wiersma.

BEMOEIENIS DEN HAAG

De minister zegt dat hij anders is gaan denken over het idee van een smartphoneverbod.  Waar hij eerst ,,geen bemoeienis vanuit Den Haag” wilde, hoort hij nu dat scholen het lastig vinden het in de praktijk zelf te regelen. Zo is het moeilijk handhaven als de ene leraar telefoons wel toestaat en de andere niet. De ervaringen zijn ook wisselend met de zakken waar scholieren hun mobiel in moeten stoppen voor de les.

SCHERMVRIJE AULA

Christelijk College Groevenbeek laat in een reactie weten dat telefoons in de les niet zijn toegestaan. Woordvoerder Laura Sint Nicolaas laat weten: ,,Telefoons worden bij aanvang van de les in een telefoontas gedaan en dat systeem werkt goed. Het is een kwestie van gewenning. De docent kan overigens altijd beslissen om de telefoons omwille van de les tevoorschijn te halen.”

De school laat weten het niet als noodzakelijk te zien dat er een landelijk verbod komt. De spelregels die de school hanteert, werken goed. ,,We zien dat leerlingen het ook prettig vinden om schermvrije tijd te hebben. Wij hebben een schermvrije aula, waar geen telefoons, tablets en laptops zijn toegestaan. We zien in de praktijk dat deze aula heel erg druk is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie