De natuur speelt een grote rol in het leven en werk van Stephanie Brouwer-Haytink.
De natuur speelt een grote rol in het leven en werk van Stephanie Brouwer-Haytink. Eigen foto

Handwerkjuffie Stéphanie Brouwer-Haytink: kleden die je doen herinneren

Mensen

ERMELO Deze tijd van het jaar doet je vaak terugblikken. ‘Handwerkjuffie’ Stéphanie Brouwer-Haytink maakt herinneringskleden die doen terugdenken aan verloren dierbaren.

Stéphanie volgde een opleiding tot grafisch vormgever en was daarin ook werkzaam tot zij ernstig ziek werd en geen vaste baan meer kon krijgen. ,,Ik zat thuis met twee jonge kinderen en werd voor mijn ziekte behandeld.” Gelukkig hielp de creativiteit haar. Van een buurvrouw kreeg ze wat bolletjes wol, van anderen nog meer handwerkspullen. Later werd ze wel gesponsord door wolfabrikanten. 

Van de babykleertjes van haar jonge dochter maakte ze een dekentje voor op de bank. ,,Vooral het werken met kleurtjes maakte mij blij in deze toch wel sombere tijd”, zo vertrouwt ze me toe. Op advies van haar zoon begon ze met bloggen. Zo kon ze immers met gelijkgestemden delen wat ze maakte. ,,Ik vind het nog steeds een uitdaging om van niets iets te maken, ook al was het toendertijd meer een noodzaak”, zo legt zij uit. ,,Op een gegeven moment stond ik op een markt met  een herinneringsdeken toen er een man op mij af kwam met de vraag of ik voor hem zo’n deken kon maken van de kleding van zijn vrouw die kort daarvoor overleden was. Hij kwam vervolgens met drie tassen kleding aan. Zo ben ik een jaar of acht geleden eigenlijk met het maken van deze herinneringskleden begonnen.”

Dat zij dat nu in Ermelo doet, is ook al een verhaal op zich. Stéphanie die geboren en getogen Ermelo?r is, woonde toen zij met de kleden begon in de Betuwe. Zij voelde zich er niet echt thuis. Ze miste vooral de bossen. Eigenlijk wilde ze graag in Zweden gaan wonen. De natuur, de rust en ruimte trokken daarbij erg aan. Echter toen er een nieuwe relatie in haar leven kwam die ook afkomstig was uit Ermelo, werd dit toch hun woonplaats. Aan het randje van de hei kan zij ook haar hart ophalen en de natuur inspireert haar tot nog meer mooie handwerken. Zo is ze vaak buiten voor het huis achter haar spinnenwiel aan te treffen. Want ze maakt niet alleen kleden. Haar grote doorbraak waren eigenlijk de Zweedse wanten, waarvan ze het haakpatroon zelf ontworpen had. Langere tijd gaf ze ook workshops, die door de corona echter moesten stoppen.

,,In de toekomst wil ik vooral doorgaan met de herinneringskleden”, aldus Stéphanie. “Het afgelopen jaar heb ik er zo’n 50 gemaakt en ook nog herinneringskussens. Het is een full-time job geworden. Daarbij nemen de gesprekken met de opdrachtgevers een belangrijke en vaak tijdrovende plaats in. Dan komen immers emoties vaak pas los en daar wil ik dan ook de tijd voor nemen. Door mijn eigen verleden begrijp ik vaak heel goed wat mensen doormaken”, aldus Stéphanie. ,,Maar daardoor is het ook heel dankbaar werk, je kunt mensen helpen bij de verwerking van verdriet en als het ware blij maken met toch weer iets tastbaars van die verloren dierbare.”

Francisca Meijsser

advertentie
advertentie
Afbeelding
GGz centraal houdt zich niet aan afspraken die met overheden zijn gemaakt over foerageergebied 17 uur geleden
Afbeelding
Professioneel skeleton atleet Kimberley Bos is terug en legt de focus op het wereldkampioenschap 26 nov, 20:00
Afbeelding
Na 28 jaar bij de VVD in Gelderland neemt Jan Markink afscheid: Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen 26 nov, 14:28
Afbeelding
De pop-up store van Tamara en Debbie geeft gratis speelgoed weg aan gezinnen die het niet zelf kunnen betalen 26 nov, 14:11
Afbeelding
Auto botst tegen fietser, automobilist vermoedelijk onder invloed 26 nov, 12:52
Afbeelding
Eerste editie ‘Dassen TrailRun’ Ermelo door Stichting Veluwe Sportief, van kids tot masters 26 nov, 10:00
Afbeelding
Binnenstad Harderwijk deze kerst extra feestelijk: kerstpakketten actie, Santa Run en creatieve kerstmarkt 25 nov, 20:00
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie