Wethouder Laurens Klappe in gesprek met de jeugd.
Wethouder Laurens Klappe in gesprek met de jeugd. Foto:

Wethouder Laurens Klappe: ‘Het was een hectisch jaar’

30 december 2020 om 08:00 Algemeen

ERMELO - Een hectisch en zwaar jaar. Zo omschrijft wethouder Laurens Klappe 2020 alle perikelen. Bezig aan zijn derde en vermoedelijk laatste termijn. “Ik heb in ieder geval mijn partij aangegeven dat het tijd wordt een ander te zoeken, ook om mijzelf te beschermen. Maar zeg nooit, nooit. Wanneer er een beroep op je wordt gedaan ga je er toch over nadenken.”

Wijnand Kooijmans

 Een belangrijk gegeven aan het begin van 2021 was voor Laurens Klappe te leven in de wetenschap binnen het college van burgemeester en wethouders te moeten werken waarmee je een moeizame relatie onderhoud.

“Dat maakt dat je niet alles kon vertellen wat je wist en hoe dingen lagen. Je wilt eigenlijk volledige openheid geven maar aan de andere kant wil je ook iemand niet beschadigen.” Het mag duidelijk zijn dat de wethouder het hier heeft over oud-burgemeester André Baars van de gemeente Ermelo.

Het was voor Klappe soms moeilijk zijn mond te houden. “Terwijl je weet dat er iets aan de hand is.” De problemen zijn vooral voort gekomen uit de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Duidelijk is dat CDA en ChristenUnie voor de verkiezingen er niet op hadden gerekend buiten het college te worden gehouden.

Dat leidde tot boosheid bij betrokkenen van de beide partijen. Voortkomend, zo zegt Klappe, uit boosheid, verdriet en onbegrip. Maar waarbij in de reacties er wel aan voorbij werd gegaan dat Klappe wel deel uitmaakt van het nieuw gevormde college. “Dan doen die reacties je vaak pijn. Dingen die ze aangaven hadden vaak ook betrekking op mij.”

Voor Baars speelde mee, zo geeft Klappe aan, dat hij buiten de onderhandelingen werd gehouden. “Dat maakte het extra lastig. Het maakte ook dat André er niet neutraal in stond terwijl dit wel zijn taak was als burgemeester.” Daarna had Klappe er mee te maken dat het nieuw gevormde college fris en fruitig aan de slag ging en aangaf het beter te willen gaan doen dan hun voorgangers. “Waarbij ze niet inzagen dat ik deel uitmaakte van dat college en mede verantwoordelijk was voor het gevoerde beleid.”

Klappe: “Dat maakte dat mijn positie soms lastig was. Ook al omdat André Baars niet de neutrale rol vervulde die je van een burgemeester mag verwachten. Hij gaf op meerdere plekken en tegen meerdere mensen te kennen niet tevreden te zijn met het huidige college. Maar je bent burgemeester en dan heb je verantwoordelijkheden, die heeft hij niet goed ingevuld.”

Volgens wethouder Klappe bestond in het begin de hoop dat de verstandhoudingen zouden verbeteren. “Maar dat gebeurde niet. Door de verschillende karakters merkten we wel dat er lastige verhoudingen ontstonden. Daarover hebben we ook wel stevige gesprekken gevoerd. We hadden wel de intentie met elkaar door te gaan. Baars heeft daarin ook wel stappen gezet, mede door het inschakelen van een extern deskundige.”

Alles werd op scherp gezet door een gesprek dat door de fractievoorzitters van alle politieke partijen in de raad werd gevoerd met de wethouders. Daar werd hen gevraagd hoe hun ervaringen waren als het ging om de samenwerking met toen nog burgemeester André Baars. “In dat gesprek zijn we gewoon openhartig geweest”, zo zegt Klappe.

Uiteindelijk werd door de fractievoorzitters het vertrouwen opgezegd in Baars. Klappe: “Maar dat werd niet direct tegen ons als college gezegd. Ons was op een gegeven moment alleen bekend dat de fractievoorzitters een gesprek hadden gehad met de Gelders commissaris van de koning John Berends. Dan voel je wel aan dat dit een heftig gesprek moet zijn geweest.”

Daar kwam nog het incident bij tussen Baars en wethouder Leo van der Velden. Hoewel Klappe dit niet wil zeggen blijkt uit zijn reactie wel dat Baars niet verder wilde met de wethouder. Bij diens terugkeer was het Baars die vertelde aan de wethouders dat de fractievoorzitters het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Over handhavend optreden is veel te doen geweest binnen de gemeente Ermelo. “De gedachte toen wij begonnen als nieuw college was dat wij de taken goed hadden verdeeld. Wethouder Wouter Vogelsang zou de vergunningverlening doen, ik het beleid en de burgemeester de handhaving. Dat onderdeel behoeft niet beslist een taak te zijn voor een wethouder die politieke verantwoordelijkheid draagt. Je moet alleen maar uitvoeren wat het college beslist. Terwijl bijvoorbeeld de zaak Meijbaum in alle gevallen toch al tot de taak van de burgemeester behoorde.”

Baars was, zo zegt Klappe, wel gewend eigen besluiten te nemen en deze dan als mededeling kenbaar te maken aan de collegeleden. “Maar hij gaf later dan wel te kennen zaken met het college te hebben besproken terwijl hij ons daarvan alleen maar mededeling had gedaan.”

Klappe is er van overtuigd dat het uiteindelijk wel goed komt met Ermelo. “Er zijn een paar lastige dossiers. Al zijn deze vaak niet eens zo spannend. Nadeel is dat ze al jaren slepen, er veel inwoners bij betrokken zijn en niet iedereen de geschiedenis kent. Daardoor zijn die dossiers een eigen leven gaan leiden.”

Daarnaast heb je te maken met wijzigend beleid. Klappe: “Ik zal blij zijn als de raad deze zaak snel oppakt en aangeeft welke zaken voorrang krijgen bij de afhandeling. Er zullen best dan zaken aan het licht komen waarvan ik ook zelf achteraf zeg dat ik het beter anders had kunnen doen. Maar er zijn geen zaken waar ik zelf beter van ben geworden. Er zullen zeker zaken zijn waarvan mensen de dupe zijn geworden, zonder dat wij daar toen bij hebben stilgestaan.”

De komst van Dorine Burmanje als waarnemend burgemeester ziet Klappe als een goede zaak. “Ze heeft geen directe band met Ermelo en kan ons daardoor een spiegel voorhouden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie