In Speuld zijn meerdere aanvallen geweest op schapen, waarbij zo’n twintig schapen slachtoffer werden.
In Speuld zijn meerdere aanvallen geweest op schapen, waarbij zo’n twintig schapen slachtoffer werden. Eigen foto

Angst in Speuld neemt toe na nieuwe melding doodgebeten schapen: gisteren was het weer raak

12 september 2023 om 11:04 Maatschappelijk Dit wil je niet missen Tips van de redactie

SPEULD Al een paar weken lang houdt het de inwoners van Speuld behoorlijk bezig: de komst van de wolf. Vanaf 15 augustus zijn er meerdere aanvallen geweest in het dorp, waarbij zo’n twintig schapen slachtoffer werden. Gisteravond sloeg de wolf weer toe. In ieder geval één schaap heeft het niet overleefd.

Cees van Middendorp houdt hobbymatig schapen. Tot voor kort had hij er zo’n 25 in de wei lopen. Op 15 augustus werden zijn schapen de eerste slachtoffers van de reeks wolvenaanvallen in Speuld. Vier schapen waren meteen dood. ,,De dierenarts heeft daarna nog vijf andere schapen moeten euthanaseren. De wolf had die schapen in de nek gebeten. De verwondingen waren te ernstig,” licht Van Middendorp toe. Hij verplaatste de schapen naar een wei aan huis, maar ook daar wist de wolf zijn schapen gisteravond te vinden. 

ONRUST BEWONERS

Aart Bouwers is voorzitter van de buurtvereniging in Speuld. ,,De wolf weet nu wat er te halen valt. We weten niet of en wanneer hij terug komt”, legt Bouwers uit. Hierdoor merkt de voorzitter vooral veel onrust bij bewoners. ,,Schapenhouders zijn bang voor hun dieren, maar ook mensen met pony’s of paarden vragen zich af of die veilig zijn. Het gaat zelfs zo ver dat sommige mensen hun hond niet meer uit durven te laten op de heide, uit angst een wolf tegen te komen”, vertelt Bouwers. ,,Het is ook verschrikkelijk om te zien hoe ze de schapen toetakelen. De wolf heeft in ieder geval geen medelijden met de beestjes”, vertelt hij.

TWEESPALT VOOR- EN TEGENSTANDERS WOLF

Hoewel er volgens Van Middendorp weinig bewoners zijn die de wolf verwelkomen, merkt Bouwers dat er toch ook andere geluiden zijn. “We zien dat mensen die voor en tegen de wolf zijn tegen elkaar ingaan. Dat moeten we niet hebben. De wolf is er, en nu moeten we kijken hoe we de mensen weer tot rust kunnen krijgen en de schapen kunnen beschermen.” Bouwers benadrukt hoe belangrijk de vereniging het vindt om geen tweespalt te laten ontstaan. “Het is niet de bedoeling dat hier ruzie over ontstaat.”

INFORMATIEAVOND SUBSIDIES

Om hier handen en voeten aan te geven, wordt er op korte termijn een informatieavond georganiseerd in Staverden door de gemeente en de provincie voor bewoners uit de regio. ,,Na die avond hopen we dat mensen beter weten wat ze kunnen doen tegen de wolf, hoe ze omheiningen kunnen versterken en wat voor subsidies er beschikbaar zijn”, legt Bouwers uit.

HOGERE OMHEINING

Voor schapenhouder Van Middeldorp voelt dit toch ergens oneerlijk. ,,Ik heb niet om die wolf gevraagd, maar nu moet ik wel investeringen gaan doen om de weitjes op te knappen en hogere omheiningen te maken”, reageert hij gefrustreerd. ,,En dan kan nog niet gegarandeerd worden dat de het de wolf tegenhoudt.”

,,Het beest hoort hier niet thuis,” vindt Van Middeldorp. Sinds 2015 is de wolf definitief terug in Nederland. In 2019 kwamen de eerste beelden naar buiten van jonge wolven, die zich gevestigd hadden op de Veluwe. Vanaf dat moment neemt het aantal aanvallen op dieren en de schade die de wolven aanrichten toe. ,,Van mij mogen ze hem afschieten,” stelt Van Middeldorp. ,,Maar het is een beschermde diersoort, dus dat gaat niet gebeuren.”

Sophie van der Velden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie