De buurtvereniging Speuld en omstreken stelt een nieuwe visie op voor het gehele buitengebied oost.
De buurtvereniging Speuld en omstreken stelt een nieuwe visie op voor het gehele buitengebied oost. Pixabay

Ermelo stelt 10.000 euro krediet beschikbaar voor visie buitengebied oost

15 mei 2023 om 10:47 Maatschappelijk

ERMELO De buurtvereniging Speuld en omstreken stelt een nieuwe visie op voor het gehele buitengebied oost. Hieronder vallen ook de kernen Staverden, Leuvenum, De Beek, Drie en Houtdorp. De gemeenteraad heeft hiervoor een krediet van tienduizend euro beschikbaar gesteld.

In verband met de begeleiding door onder meer een extern bureau geeft het college van burgemeester en wethouders aan dat dit bedrag niet toereikend is. Bij de provincie Gelderland wordt daarom een subsidie van 55.000 euro aangevraagd om de buurtvereniging te begeleiden bij het proces om tot een gebiedsvisie te komen.

RECENTE ONTWIKKELINGEN

In 2008 is een dorpsvisie Speuld opgesteld. Die geeft echter geen antwoord op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Te denken valt aan de opgave rond het bouwen van woningen, de energietransitie, de functieverandering in het landelijk gebied en de ontwikkelingen in de landbouwsector naar aanleiding van de stikstofproblematiek.

PROJECT GEUS

De rol van de gemeente bestaat uit het meedenken met de buurtvereniging, het bewaken van de kaders en de link met het project GEUS. In dit project wordt toegewerkt naar een gebiedsplan voor de gehele agrarische enclave (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld). De ambitie is te komen tot een leefbare en vitale enclave waarin sociaaleconomische en maatschappelijke wensen en ontwikkelingen in evenwicht zijn met een gezond water- en bodemsysteem en een robuuste natuur.

INLOOPAVOND

Door de buurtvereniging is al gestart met het proces om tot een nieuwe visie te komen. Zij blijven ook aan het roer, het college geeft aan alleen voor een passende begeleiding te zorgen. Er is inmiddels al een eerste inloopavond gehouden voor inwoners, ondernemers en grondeigenaren.

Het college heeft al contact met het provinciaal bestuur over de subsidieaanvraag. Aangegeven wordt dat, zoals men zelf verwacht, een interessante aanpak is opgesteld. Bij afwijzing van de subsidieaanvraag kan het gewenste proces geen doorgang vinden. Er volgt dan nieuw overleg.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie