Op het parkeerterrein aan de Chevallierlaan in Ermelo  krijgen bewoners te maken met vandalisme aan hun auto's.
Op het parkeerterrein aan de Chevallierlaan in Ermelo krijgen bewoners te maken met vandalisme aan hun auto's. Madeleen Koldewe

‘Ongure types’ en vandalisme parkeerterrein Chevallierlaan: bewoners ‘De Eiken’ voelen zich niet veilig

Maatschappelijk

ERMELO Bewoners van wooncomplex ‘De Eiken’ voelen zich niet gehoord door de gemeente wat betreft hun parkeerproblemen. Tot 1 december 2020 parkeerden de bewoners hun auto op de vrije zone op de Markt in het centrum. Toen de blauwe zone daar werd uitgebreid werden de bewoners verwezen naar het parkeerterrein aan de Chevallierlaan en daar voelen zij zich niet veilig en staan de auto’s ook niet veilig.

Het wooncomplex bevindt zich aan de Burgermeester Langmanstaat in het centrum van Ermelo, boven supermarkt Plus Berntsen en het gezondheidscentrum de Linde. Het complex grenst aan de Markt. Sinds 1 december 2020 is vrij parkeren op de Markt niet meer toegestaan. Sindsdien parkeren de bewoners op het parkeerterrein aan de Chevallierlaan. Hier ervaren de bewoners vandalisme aan hun auto’s. ,,Benzineleidingen worden doorgesneden en de benzine wordt uit de auto’s gestolen. Bij mijn bovenbuurvrouw is dat drie keer gebeurd, zij had voor meer dan 1.200 euro schade en dat werd niet vergoed. Bij mij is het één keer gebeurd. Bij de auto van mijn bejaarde buurman is de katalysator eronderuit gestolen. De reparatie was zo duur, dat hij de auto weg heeft moeten doen,” vertelt bewoonster Klaasje ten Lande.

PARKEERONTHEFFING

Ten Lande heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente voor een parkeerontheffing zodat zij alsnog op de Markt kon parkeren. Deze is afgewezen omdat het parkeerterrein aan de Chevallierlaan zich binnen een cirkel van 100 meter van hun voordeur bevond. De aanvraag voldeed daardoor niet aan de toetsingskaders. ,,We kregen een plattegrond waarop de 100 meter was aangegeven. Eén parkeerplaats valt gedeeltelijk binnen de 100 meter, de andere parkeerplaatsen vallen er allemaal buiten. Zo minutieus houdt men zich aan de regeltjes.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Eén parkeerplaats valt binnen een straal van 100 meter van De Eiken. - Madeleen Koldewe

De bewoners van ‘De Eiken’ hebben vervolgens een brief naar de gemeente gestuurd. Daarin verzochten zij óf een parkeerontheffing óf op de Chevallierlaan voor enkel de permanente bewoners aan de Burgemeester Langmanstraat een afgezet parkeergebied. Op werkdagen, van 8.00 tot 17.00 uur, zijn meestal alle parkeerplaatsen bezet waardoor zij niet hun auto kwijt kunnen. 

GEEN CAMERATOEZICHT

Daarnaast voelen de bewoners zich onveilig op het parkeerterrein als zij in de avond hun auto daar neerzetten. Dat komt door het vandalisme en ‘de ongure types die daar in het donker rondlopen.’ Daarom verzochten de bewoners de gemeente om te zorgen voor cameratoezicht, fellere verlichting en meer zicht vanaf de weg door de bosjes te snoeien of te verwijderen. De bosjes zijn een jaar geleden één keer gesnoeid en daar is het bij gebleven. De gemeente heeft bewoners laten weten de lichtmast in overweging te nemen. Cameratoezicht komt er niet. In een reactie laat de gemeente weten dat cameratoezicht te duur is, en dat er privacy-aspecten meespelen alsook het aanpassen van regelgeving. Een afgezet parkeergebied komt er niet omdat lang parkeren niet past in dat deel. 

,,De gemeente geeft aan dat er in 2024 een herinrichting van de Markt komt en dat zij daarmee de leefbaarheid en veiligheid kunnen verbeteren. Dat duurt nog minstens anderhalf jaar. Mijn buurvrouw parkeert in de avond haar auto en belt eerst haar vriend voordat ze de auto durft uit te stappen. Zo onveilig voelt zij zich. Dat kan toch niet nog anderhalf jaar doorgaan? Wij voelen ons niet gehoord door de gemeente,” aldus Ten Lande.

Wethouder Van Veen laat het Ermelo’s Weekblad weten in gesprek te willen gaan met de bewoners.

Madeleen Koldewe

advertentie
advertentie
Afbeelding
Progressief Ermelo en PvdA Harderwijk houden avond over jeugdzorg: veel ervaringen gedeeld 53 minuten geleden
Afbeelding
Omgaan met moeilijke momenten in relaties: liefdeslessen vanuit wetenschap en praktijk 4 uur geleden
Afbeelding
Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden 5 uur geleden
Afbeelding
Theaterwerkplaats Harderwijk viert haar 30-jarig jubileum met vier éénakters 18 uur geleden
Afbeelding
Ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk bestaat 30 jaar: 'Ons werk is vaak onzichtbaar, maar wel van grote waarde' 21 uur geleden
Afbeelding
KRO-NCRV maakt opnames voor 'Petrus in het land' in De Regenboog 22 uur geleden
Afbeelding
Ermelo financieel gezond: accountantskantoor BDO geeft gemeente rapportcijfer 9 22 uur geleden