Links Andrë Troost en rechts wethouder Ronald van Veen onthullen ornament begraafplaats Koningsvaren in Ermelo.
Links Andrë Troost en rechts wethouder Ronald van Veen onthullen ornament begraafplaats Koningsvaren in Ermelo. Wijnand Kooijmans

Onthulling ornament met gedicht André Troost op begraafplaats Koningsvaren Ermelo

10 november 2022 om 08:34 Maatschappelijk

ERMELO André Troost en wethouder Ronald van Veen hebben op de begraafplaats Koningsvaren een ornament onthuld met daarop het gedicht dat door Troost is geschreven bij de naamgeving. Met Tinke Seebach was hij indiener van de naam die rond het 100-jarig bestaan van de begraafplaats werd gekozen.

Met de onthulling is de belofte ingelost van toenmalig wethouder Jan van Eijsden aan Troost dat het gedicht zichtbaar zou worden gemaakt in de omgeving van de entree van de begraafplaats. Troost las het gedicht opnieuw voor. ,,Ik ben de enige inwoner van Ermelo die een steen met zijn naam erop op de begraafplaats heeft zonder er begraven te liggen”, zo gaf hij aan.

Geïnspireerd op blad Koningsvaren

De naam Koningsvaren is onder meer ingegeven door de naam De Varenhof van het uitvaartcentrum aan de rand van de begraafplaats en de ligging aan de Varenlaan. Het ornament is geïnspireerd op het blad van de Koningsvaren. Het dode blad heeft de eigenschap het nieuwe blad te beschermen tijdens de winterperiode en van voeding te voorzien. Goede herinneringen aan de doden kunnen daarmee een nieuwe generatie tot zegen zijn.

Het ornament is geplaatst aan het begin van de oprijlaan waar veelal de rouwstoet zich opstelt. Dat biedt deelnemers daaraan, zo zegt Troost, de gelegenheid het gedicht te lezen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie