De pilot Boekjes en Babbels wordt voortgezet door het Ermelose college van burgemeester en wethouders.
De pilot Boekjes en Babbels wordt voortgezet door het Ermelose college van burgemeester en wethouders. Pixabay

‘Boekjes en babbels’ tegen laaggeletterdheid in Ermelo een succes en blijft: meer dan 200 deelnemers voorlees-speel-muziek-uurtje

9 februari 2024 om 12:00 Maatschappelijk

ERMELO De pilot Boekjes en Babbels wordt voortgezet door het Ermelose college van burgemeester en wethouders. De kosten van tienduizend euro worden voor de komende drie jaar beschikbaar gesteld in het kader van de motie ‘extra investering laaggeletterdheid’.

Volgens wethouder Sarath Hamstra kan de pilot als een groot succes worden gezien. Het wordt ook gezien als een belangrijk onderdeel van de aanpak van de laaggeletterdheid. Afgezet tegen de landelijke cijfers is berekend dat ongeveer vierduizend inwoners van de gemeente hiermee te maken hebben. Ook mensen die gewoon werkzaam zijn in bedrijven.

VOORLEES-SPEEL-MUZIEK-UURTJE

De pilot is in 2023 gestart in de week van lezen en schrijven. Boekjes en babbels is een laagdrempelige, maandelijks voorlees-speel-muziek-uurtje voor (groot)ouders en hun kinderen van nul tot vier jaar. De doelgroep maakt dan op een laagdrempelige manier kennis met voorlezen, bewegend leren en leesplezier. Het programma richt zich vooral op signalering en preventie.

ONTMOETING

Naast het voorlezen is ook de ontmoeting met andere ouders en opvoeders van belang. Belangrijk hierbij is het herkennen maar ook het erkennen van laaggeletterdheid. Uit een evaluatie van de bibliotheek blijkt dat de pilot door ouders als erg positief is ervaren. Dat geldt ook voor de ontmoeting onderling tussen de ouders. Ouders gaven ook aan met minstens twee geleende boeken de bibliotheek te hebben verlaten om thuis voor te lezen.

De behoefte blijkt ook uit het simpele feit dat het aantal deelnemers veel hoger lag dan verwacht. De vijf bijeenkomsten trokken gezamenlijk 216 deelnemers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie