Beeldschermbus.
Beeldschermbus. Omroep Gelderland

Nostalgische beelden uit Harderwijk in Een Oogje op Gelderland

20 januari 2022 om 12:28 Historie

HARDERWIJK Het nieuwe tv-programma Een Oogje op Gelderland is van start. Op marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden worden de historische filmbeelden van soms wel 100 jaar oud afgespeeld op een groot beeldscherm dat achterop een busje staat. Wat voor gevoel roept het op bij voorbijgangers uit Harderwijk? Je ziet het maandag 24 januari om 17.20 uur op TV Gelderland.

De Harderwijkse filmbeelden uit Een Oogje op Gelderland worden allereerst getoond bij het oude stadhuis op de Markt in Harderwijk. Toeschouwers genieten van filmfragmenten uit 1923 waarin de oude historische binnenstad te zien is. Zeer bijzonder is een filmisch verslag uit 1931 van de viering van het 700-jarig jubileum van Harderwijk. 

Daarna stopt de beeldschermbus bij Hotel Baars, een locatie die goed te herkennen is op de beelden uit 1945 die tijdens de bevrijding zijn gemaakt. De filmbeelden worden toegelicht door stadsgids Gerdien Morren. Ook Aalt Jansen haalt herinneringen op, hij is een voormalige visser die smakelijk over het visserijverleden van Harderwijk vertelt.

SAMENWERKING Een Oogje op Gelderland is een productie van Beeldland en is in nauwe samenwerking met Eye Filmmuseum en met Omroep Gelderland gerealiseerd. De meeste filmfragmenten komen uit het archief van Eye Filmmuseum, maar er is ook materiaal afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden.

Een Oogje op Gelderland is iedere maandag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

De serie is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en subsidies van de gemeentes Zaltbommel, Apeldoorn, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk en Nijmegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie