Ermelose Veronique dreigt dakloos te raken. Ze is ten einde raad en overweegt te emigreren.
Ermelose Veronique dreigt dakloos te raken. Ze is ten einde raad en overweegt te emigreren. Eigen foto

‘Spookburger’ Veronique ten einde raad na brief gemeente Ermelo: ‘Nederland dwingt me te emigreren’

25 november 2022 om 19:00 hartenziel Woningnood

ERMELO In oktober berichtte deze krant over de situatie van Veronique die niet staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie en daardoor buiten spel staat in Nederland. Ze heeft geen rechten; kan niet stemmen, geen rijbewijs aanvragen en heeft geen zorgverzekering. 

Veronique verblijft in een recreatiewoning in Ermelo, op welk adres ze zich van de gemeente moet inschrijven. Echter, als dat gebeurt, gaat de gemeente handhaven op illegale bewoning en krijgt de parkeigenaar een dwangsom aan zijn broek. De parkeigenaar heeft dan ook aangegeven dat Veronique in dat geval haar boeltje moet pakken. 

DWANGBEVEL GEMEENTE ERMELO

Afgelopen week kreeg het verhaal van Veronique een vervolg. ,,Op 10 november ontving ik een dwangbevel van Gemeente Ermelo. Ik moest me uiterlijk 18 november inschrijven op het adres van het vakantiepark. Ondanks dat bij hen bekend is dat de parkeigenaar in dat geval het huurcontract voor het kavel zal opzeggen.” Veronique heeft de gemeente hier nogmaals op gewezen en zich niet ingeschreven. 

RvIG GEEFT AAN: BELANG BURGER VOOROP

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) liet de redactie eerder weten dat het belang van de burger voorop moet staan en dat uitschrijving moet worden voorkomen als iemand in Nederland verblijft. Hieraan lijkt de gemeente nu gehoor te geven, maar niet op de door Veronique gewenste manier van inschrijving op een briefadres. Want door deze actie is ze binnenkort dakloos. Omdat Veronique niet het hele jaar in Ermelo verblijft - ze reist regelmatig - zou inschrijving op een briefadres een passende oplossing zijn.

Gemeente Ermelo voert een listige truc uit

REGELGEVING

Veronique heeft dan ook contact opgenomen met een advocaat. ,,Hij vindt dat gemeente Ermelo een truc uitvoert door mij te verplichten me in te schrijven op het park ondanks dat ze weten dat dat niet mag. De advocaat zegt dat ik me niet moet inschrijven op het park en me moet verzetten, maar hij kan me momenteel niet veel verder helpen. De regelgeving is een probleem. Ik heb de parkeigenaar hierover geïnformeerd. Ze ziet er inmiddels net zo slecht uit als ik”, aldus Veronique.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Veronique is een zogenaamde spookburger. Ze staat niet ingeschreven bij de gemeente en staat buiten spel.  - Eigen foto


VAN BANG NAAR BOOS

Veronique is de manier waarop ze door de Nederlandse staat behandeld wordt helemaal zat. ,,Om eerlijk te zijn ben ik van bang en angstig omgeslagen naar boos. Ik ben een keurige belastingbetalende Nederlander. Ik heb zelfs nog nooit een boete gehad in mijn hele leven. Ik word pro-actief tegengewerkt door de gemeente om mij spookburger te laten zijn of dakloos te maken en parkeigenaren te kunnen beboeten met listige trucs. Ik heb de Rijksoverheid ingeschakeld, de Nationale Ombudsman, een advocaat, mijn politieke partij en maatschappelijk werk in Ermelo. Ik heb een brief geschreven aan Hugo de Jonge, Mark Rutte en Zijne Majesteit. Ik ben ten einde raad.”

Ik lig ‘s nachts wakker en merk dat ik langzaam in een depressie raak

Ze besluit: ,,Ik sta al maanden onder spanning, lig ‘s nachts wakker en merk dat ik langzaam in een depressie raak. Ik heb mijn bungalow te koop gezet en contact gezocht met vrienden in Thailand. Met mijn inkomen kun je daar goed leven. Nederland dwingt me te emigreren.”

Frieda Fennell

Het artikel over Veronique dat eerder verscheen in deze krant vind je hier. Verder lezen in het Dossier Woningnood kan op de homepagina van het Ermelo’s Weekblad. Reageren op dit artikel kan door het sturen van een e-mail naar ermelosweekblad@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie