Deelnemer Niko Poolen met zijn Daimler V8 uit 1998 en dochter Lonneke, de nieuwe voorzitter van de Molen Tourtocht.
Deelnemer Niko Poolen met zijn Daimler V8 uit 1998 en dochter Lonneke, de nieuwe voorzitter van de Molen Tourtocht. Foto: Marco Jansen

Liefhebbers voor auto’s en Molen De Koe kunnen zich weer inschrijven voor de MolenTourTocht

15 maart 2023 om 19:00 Evenementen

ERMELO Niko Poolen heeft een passie voor auto’s en draagt Molen De Koe een warm hart toe. Hij heeft deelgenomen aan de allereerste MolenTourTocht in 2010 en sindsdien geen editie overgeslagen. Ook de 12e editie op zaterdag 20 mei is hij present. ,,Samen met mijn maat Bob Carrière, met hem als navigator rijd ik al jaren, dat is traditie.”

Niko Poolen (66) is autoliefhebber, vooral van de rallysport. Als kind van 12 jaar was hij al bijrijder. Dat begon met puzzelritten bij een Ermelose club en later ging hij nationaal rijden, vaak met zijn broer Gert. Niko doet in mei ook weer mee aan de Tulpenrallye, een zesdaagse met start in het Franse Vichy en aankomst bij Hotel Sint Gerlach in Valkenburg. Bij zo’n rally voor ervaren autosportliefhebbers gaat het om snelheid, maar dat is bij de MolenTourTocht absoluut niet het geval, verzekert de Ermeloër. „De MolenTourTocht is voor iedereen, jong, oud, van beginner tot ervaren. Een activiteit waar je mensen ontmoet die betrokken zijn bij de Molen en de Ermelose samenleving. Het is leuk als je met een bijzondere auto komt en er komen veel oldtimers, maar de meest moderne auto is ook welkom. ’s Ochtends om 10.15 uur kun je je auto parkeren op ’t Weitje en dat trekt altijd veel bekijks.”

COLLECTIE

Niko heeft twee rallyauto’s, een Daf 66 Marathon Coupé uit 1975 en een Mercedes 450 SL van 1971, en ook enkele oldtimers. Zijn collectie is in de loop der jaren opgebouwd. „Ik loop ergens tegenaan of ik zoek wat. Ik lees veel autobladen en ga naar beurzen. De techniek van oude auto’s vind ik mooi: hoe ze in elkaar zitten, hoe ze rijden, de wegligging. De kwaliteit, stoerheid en het uiterlijk van een Bentley is prachtig.”

Ook Molen De Koe heeft zijn interesse; hij is erevoorzitter van de molenstichting en van 2003 tot de opening op 13 december 2008 voorzitter geweest. „Ik ben initiator, beheren is niet mijn stijl. Maar er moet wel jaarlijks geld zijn voor het onderhoud van de molen en dat lukt altijd erg goed. De Ermelose bevolking is ermee begaan en bij de stichting zijn veel vrijwilligers actief. De MolenTourTocht is opgezet om specifieke wensen te realiseren buiten het normale onderhoud, zoals een warmtegordijn en ook het camerasysteem is ervan betaald.”

MAATSCHAPPELIJK DOEL

Lonneke Poolen (33), de dochter van Niko, is sinds januari 2023 voorzitter van de stichting als opvolger van Job van der Sterre. „In het verleden heb ik ook puzzelritten en rally’s uitgezet en ik wil mij graag inzetten voor Ermelo’s erfgoed als maatschappelijk doel.” In de MolenTourTocht zit een wedstrijdelement, maar het gaat vooral om alertheid en herkenning tijdens deze puzzeltocht. „De route is 50 kilometer rond Ermelo over onbekende wegen en wordt uitgezet volgens het ‘bolletje-pijltje-principe’. Een opdracht is herkenningspunten zoeken op basis van foto’s en deze elementen op volgorde zetten. Goed opletten is belangrijk, maar het is heel laagdrempelig.” Start is bij het Molenaarsplein met koffie en krentenbrood; onderweg is er lunch en een borrel na afloop. Kosten per equipe 100,- Er is een wisselbeker en molenpakketten voor de eerste drie en een originaliteitsprijs.

 Info:molendekoe.nl/de-molentourtocht.

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie