Een levendige, gastvrije stad, met een open vizier: dat is Harderwijk.
Een levendige, gastvrije stad, met een open vizier: dat is Harderwijk. Marcel Schipper

Voel de ‘vibe’ in het Hanzejaar: grootse viering met omvangrijk programma in onder andere Harderwijk en Zwolle

23 januari 2023 om 20:00 Evenementen

HARDERWIJK In 2023 vindt in Nederland het Hanzejaar plaats. Tijdens het Hanzejaar staan de negen Nederlandse Hanzesteden (Elburg, Hattem, Hasselt, Kampen, Zutphen, Doesburg, Zwolle, Deventer & Harderwijk) in het teken van de Hanze.

Al meer dan 800 jaar blinken deze steden, verbonden door water en historie, uit in bedrijvigheid en gastvrijheid. De aftrap van dit speciale jaar vindt plaats op 1 april, dat is geen grap, in Hanzestad Kampen.

HARDERWIJK EN DE HANZE

Wat is dat toch met de Hanze? Dit middeleeuwse handelsnetwerk bracht rijkdom en handelsgeest naar Harderwijk, iets dat vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar is.

Een levendige, gastvrije stad, met een open vizier: dat is Harderwijk. De basis hiervoor werd al gelegd in de 13e eeuw. Harderwijk kreeg stadsrechten en rond 1280 werd Harderwijk, als één van de eerste steden van Nederland lid van de Duitse Hanze. De internationale steden die waren verenigd in het Hanzeverbond dreven in die tijd handel in het Oostzeegebied. Door samen te reizen en te handelen werden gemeenschappelijke belangen beter verdedigd. Daarnaast was het een stuk veiliger om samen de woeste zeeën te bedwingen.

Tijdens het Hanzejaar staan de negen Hanzesteden een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze en wordt groots gevierd met omvangrijke programma’s van evenementen en activiteiten. Van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de verschillende steden. Op het programma staan activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. 

Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor

Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee. Samen moet het Hanzejaar gevierd worden in de verschillende steden en daarmee willen de Hanzesteden laten zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst. ,,Kom langs en voel de Hanze-vibe.’’ Het centrale thema van het Hanzejaar is: ‘Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor’.

HANZEJAAR 2023 IN HARDERWIJK

Ook in Harderwijk wordt dit jaar volop aandacht besteed aan de Hanze. Inge van Assen, coördinator Heerlijk Harderwijk en nauw betrokken bij het programma van het Hanzejaar: ,,We vinden de Hanze terug in de musea, als rode draad bij evenementen, als thema voor nieuwe evenementen en in producten. Samen met de verschillende culturele partners, evenementen-organisatoren, sportclubs, ondernemers, bewoners en scholen wordt er hard gewerkt aan een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten.’’ 

Centraal staan dit jaar in ieder geval de aftrap van het Hanzejaar op 1 april in Kampen, de opening in Harderwijk, het evenement 24 uur in de Hanze met daarin de museumnacht en de gezamenlijke afsluiter aan het eind van het jaar. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie