Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Shutterstock

Nu ook subsidie voor hekken tegen wolf in Putten

20 november 2023 om 19:45 Dieren

PUTTEN (ANP) Schapen- en geitenhouders in Putten kunnen tijdelijk subsidie krijgen voor het nemen van wolfwerende maatregelen om hun kudde te beschermen. De provincie Gelderland heeft die maatregel genomen omdat schapen in Putten vorige week zijn aangevallen door vermoedelijk een wolf. De tijdelijke regeling voor veehouders in Nijkerk, die al was ingesteld, is verlengd.

Gelderland wees enkele jaren geleden als eerste provincie gebieden aan waar de wolf zich had gevestigd of kon opduiken. Veehouders in die gebieden konden aanspraak maken op subsidies om schade te voorkomen. Buiten de aangewezen gebieden geldt de subsidieregeling niet. Maar als een wolf kennelijk wat langer in een bepaald gebied verblijft, breidt Gelderland de subsidieregeling tegenwoordig tijdelijk even uit.

Volgens BIJ12, het bureau dat de wolvenzaken voor provincies regelt, zijn er in Nijkerk twee weken geleden twee aanvallen van vermoedelijk wolven geweest. Of in alle gevallen een wolf actief is geweest blijkt pas nadat DNA-onderzoek is gedaan. De uitkomst van dergelijk onderzoek duurt meestal een paar maanden. Veehouders in het gebied die subsidie willen hebben voor het nemen van wolfwerende maatregelen moeten dat binnen twee weken na de laatste aanval aanvragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie