Jaap Bonestroo met zijn rottweiler Rosa op de Groevenbeekse heide: ‘Rottweilers zijn miskende helden’
Jaap Bonestroo met zijn rottweiler Rosa op de Groevenbeekse heide: ‘Rottweilers zijn miskende helden’ Francisca Meijsser

Jaap Bonestroo kan niet zonder maatje Rosa: ‘Rottweilers zijn miskende helden’

4 november 2022 om 19:00 Dieren Viervoeters

ERMELO Twee keer per dag gaat Jaap Bonestroo op pad naar de Groevenbeekse heide om daar zijn hond Rosa uit te laten. Jaap, oorspronkelijk uit Harderwijk afkomstig woont al zo’n vijftig jaar in Ermelo en heeft ondertussen al heel wat voetstappen op de heide staan. Eigenlijk altijd in het gezelschap van een Rottweiler. 

,,Een rottweiler is helemaal mijn hond”, vertelt Jaap. ,,Toen de vorige door ouderdom overleed had ik na vier dagen alweer Rosa, ik kan niet zonder. Rosa is nu anderhalf en ook zij is een geweldige hond: lief en betrouwbaar, echt een Rottweiler. Rottweilers zijn eigenlijk miskende helden.”

Moedige beschermers met mensenkennis en waakzaam

In films wordt het ras vaak zwaar gespierd en met flitsende tanden afgebeeld. Maar hij is heel anders dan velen denken. Het zijn moedige beschermers met veel mensenkennis. Hun voorouders kwamen zeer waarschijnlijk met de Romeinen over de Alpen naar Duitsland. Hun nakomelingen, met name in de plaats Rottweil, werden gebruikt bij het veedrijven. Ze hebben naast spierkracht ook stalen zenuwen, doorzettingsvermogen, waakzaamheid en het zijn beschermers. 

Lief voor kinderen

,,Ze zijn ook lief voor kinderen en heel beschermend. Dat zie ik wel als ze bij de kinderen van mijn zus is.” Twee keer peer week gaat Rosa daar naartoe, dan werkt Jaap bij het plaatselijke Gulf benzinestation. ,,Ik doe dat vooral voor de contacten en de gezelligheid”, zo laat hij weten, ,,want ik ben al jaren met pensioen. Op die twee middagen na is Rosa altijd bij mij, ook op vakantie gaat ze altijd mee. Het liefst gaan we naar Limburg want daar kun je erg fijn wandelen.” 

Dat ze echt een maatje is blijkt wel als Jaap vertelt dat Rosa thuis naast hem op de bank zit. ,,Eens was ze me tijdens het spelen met andere honden kwijt geraakt. Ze raakte in paniek en rende linea recta naar huis om daar op me te wachten”, besluit Jaap trots.

Ook Django en Gert waren een vertrouwd beeld op de Groevenbeekse heide. Lees het verhaal over Django hier.

Francisca Meijsser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie