Lekker afkoelen tijdens het wandelen af in een poel.
Lekker afkoelen tijdens het wandelen af in een poel. Francisca Meijsser

Voorkom oververhitting hond, signalen en tips

17 juli 2022 om 09:00 Dieren Viervoeters

ERMELO Met tropische temperaturen in het vooruitzicht is het noodzaak goed op onze trouwe viervoeters te letten. Laat deze prachtige zomer ook voor hen een feestje zijn.

Honden gaan anders met warmte om dan wijzelf. Zij kunnen lichaamswarmte niet afvoeren door te zweten bijvoorbeeld. Zij kunnen alleen wat warmte kwijt door hijgen en via hun voetzooltjes. Vaak ook zijn ze zo enthousiast in hun spel en kunnen dan niet bedenken en overzien dat het bij grote warmte kwalijk voor ze zou kunnen zijn. 

ALARMSIGNALEN OVERVERHITTING Wat zijn de alarmsignalen bij een oververhitte hond? Het dier hijgt heel erg, kwijlt veel of braakt, is heel suf, en kan zelfs buiten bewustzijn raken. Wat vervolgens te doen met een oververhit dier? Probeer het zo snel en goed mogelijk te koelen, maar gooi nooit koud water over de hond! Koel met natte handdoeken op zijn hele lijf. Geef de hond ook kleine slokjes (niet ijskoud) water. Raadpleeg zonodig een dierenarts. Vooral kortsnuitige honden hebben veel te lijden bij grote hitte want ze krijgen snel ademhalingsproblemen. Ook honden met overgewicht en dieren met een dikke vacht hebben er meer moeite mee. Soms heeft het dier door grote hitte van asfalt of stenen, en soms ook van heet zand, kapotte voetzolen. Dat is heel pijnlijk en kan leiden tot ontstekingen.


TIPS Enkele tips om samen van de zomer te genieten en oververhitting te voorkomen zijn: wandel op warme dagen vooral op schaduwrijke plekken; maak de wandelingen wat korter, beperk het desnoods tot uitlaatrondjes; laat de hond niet veel rennen, zoals achter een bal aan of met de fiets meelopen; neem genoeg drinkwater mee; maak alleen langere wandelingen in de vroege ochtend of later op de avond en check altijd de hitte van stenen, zand en asfalt. Veel honden houden van water, het hondenstrand is de ideale plek om af te koelen! Hondenstranden vind je in Crescent Park in Harderwijk of het Erkemederstrand tussen Nijkerk en Zeewolde of kijk op de site doggydating.com. Denk ook thuis aan een koele plek, eventueel met een koelmat of een hondenzwembad.

HOND IN AUTO We kennen allemaal de schrijnende verhalen van honden in een te hete auto. Ook al staat deze in de schaduw en zijn de raampjes enigszins geopend, dan nog kan de temperatuur aanzienlijk oplopen. Gelukkig zijn de meeste baasjes daar ondertussen wel van doordrongen geraakt. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Overzicht van oplopende temperaturen in auto, ook in de schaduw. - Politie Oost-Nederland

Wat te doen wanneer je een hond in een hete auto aantreft? 

De politie Oost- Nederland is er duidelijk over. ,,Het is bij wet verboden om zodanig met dieren om te gaan dat het kan worden gezien als dierenmishandeling. Op basis van artikel 2.1 van de Wet Dieren kunnen we hier dan ook tegen optreden en een proces-verbaal opmaken. Bel ons daarom altijd als je een dier in nood ziet. Of het nou om een hond in een snikhete auto of andere vormen van dierenmishandeling gaat. Bel in beginsel met 144 of 0900-8844.”

Het is niet zo dat je zelf mag ingrijpen als je een hond in een auto ziet zitten. De politie geeft aan: ,,Aanspreken mag altijd, maar daar houdt het dan ook op. De politie is er om in te grijpen. Bel ons daarom altijd en neem het heft niet in eigen hand. 112 bel je als iedere seconde telt. Dat kan in heftige gevallen zoals wanneer je ziet dat de hond niet meer alert is of zelfs bewusteloos. Uiteindelijk kunnen wij besluiten in te grijpen of kan een centralist op de meldkamer je vragen dit te doen. Gelukkig komt dit zelden voor.”

Francisca Meijsser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie