Hergebruik, tweedehands, circulair of vintage; recycling van spullen en grondstoffen is super duurzaam en hélemaal in: Harderwijk heeft nieuw festival ‘Ouwe Meuk is Leuk'.
Hergebruik, tweedehands, circulair of vintage; recycling van spullen en grondstoffen is super duurzaam en hélemaal in: Harderwijk heeft nieuw festival ‘Ouwe Meuk is Leuk'. Verduinfotografie

Eerste editie van festival ‘Ouwe Meuk is Leuk’ in Harderwijk: ervaren hoe nuttig én leuk recycling eigenlijk is

26 mei 2023 om 14:00 Activiteiten

HARDERWIJK Hergebruik, tweedehands, circulair of vintage; recycling van spullen en grondstoffen is super duurzaam en hélemaal in. Niet voor niets beleeft Harderwijk op zondag 4 juni – van 11.00 tot 19.00 uur - de eerste editie van het festival ‘Ouwe Meuk is Leuk’. Het is een eendaags evenement waarop bezoekers kunnen ervaren hoe nuttig, nodig, makkelijk én leuk recycling eigenlijk is.

Het ‘recyclefestijn’ vindt plaats tijdens de landelijke Week zonder Afval en de festivallocatie is Green Offices aan de Goede Reede 1 in Harderwijk. Op deze sfeervolle, duurzame plek aan de rand van de wijk Drielanden is volop ruimte voor modeshows, interactieve workshops, een expositie en een verkoopmarkt. Maar ook voor het geven van informatie over hergebruik van goederen en materialen. Voor die educatie is onder anderen klimaatburgemeester Gera van den Berg aanwezig, maar ook het Repair Café is met informatie van de partij.

VAN WAARDE

Want ‘ouwe meuk’ heeft zeker nog waarde. En bovendien is recycling is leuk. Het festival wil bezoekers graag op een creatieve, speelse manier inspireren. Zo zijn er verschillende workshops om met ‘materialen te spelen’ en de wereld van hergebruik te ontdekken. Tijdens de modeshows is er niet alleen tweedehands fashion te bekijken, maar ook kleding die is gemaakt van hergebruikte materialen. 

Het is niet alleen kijken, maar eventueel ook kopen. Het festival biedt een markt met mode en andere spullen die zijn gemaakt dankzij hergebruik. Van kleding, sieraden en glazen objecten tot aan tassen en meubelen; de verbindende factor tussen alle waren is hergebruik. Bovendien is er die dag een expositie met couturekleding en accessoires op basis van afvalmaterialen.

GRATIS TOEGANG

Recyclefestijn ‘Ouwe Meuk is Leuk’ is een initiatief van de Harderwijkse ontwerpster en coupeuse Anneke van de Vrede. Met behulp van gebruikt textiel maakt zij nieuwe kleding. Ook zij is een van de deelnemers aan dit festijn. Anneke organiseert dit evenement samen met de mensen van Green Offices en een groot aantal vrijwilligers. ‘De meeste deelnemers komen uit Harderwijk of omgeving. En ook belangrijk: de toegang is gratis.’ Green Offices (een bekende verhuurder van duurzame werkruimte) zorgt tijdens het festival niet alleen voor de locatie en de muziek, maar ook voor een  verantwoord hapje en een drankje, vertelt Anneke. 

AALTJES OESTERS

Om een idee te geven van het programma-aanbod stellen we een paar deelnemers alvast een beetje voor. Zoals Alie Vrijhof uit Harderwijk. Zij is bekend van het concept ‘Alies oesters’ en beschildert schelpen die zij krijgt aangeleverd via restaurants in de stad. Dat wil zeggen: wie een oester heeft gegeten, kan ervoor kiezen om deze door Alie te laten beschilderen.Het idee is ontstaan vanuit haar liefde voor de natuur, vertelt ze. ‘Door deze oesters te beschilderen krijgen ze een tweede leven. Het liefste schilder ik bladeren na van de Japanse notenboom Ginkgo biloba; dat is mijn favoriet. Maar eigenlijk is elk kunstwerkje uniek.’

Ook Marjan van Noordennen van Nel’s kledingservice uit Harderwijk doet mee. Zij leidt een bekende stichting die tweedehands en vintage kleding verzamelt en verkoopt. Na het overlijden van haar moeder Nel nam Marjan in 2016 het stokje over. De organisatie is ook bekend van bijzondere acties. Zo hangen er in de bomen van het Plantagepark elke winter warme jassen voor mensen die krap bij kas zitten. Zij kunnen dan gratis een jas halen. 

PRELOVED PARELTJES

Een andere deelnemer is Sorinne Dumitru. Zij werkt als retail manager bij de organisatie ReJoes die in Leiden, maar ook in Harderwijk (Hondegatstraat 10) een winkel in tweedehands kleding heeft geopend. Het is de bedoeling om uit te groeien tot een keten met meerdere filialen. ReJoes wil namelijk duurzame mode ‘toegankelijk maken voor iedereen’. Sorinne doet dan ook haar best om voor klanten ‘de mooiste preloved pareltjes’ te verzamelen.

Ook bijzonder: het glaswerk van deelneemster Evelien van Beek. Zij is gefascineerd door het lichtspel, de prachtige schaduwen en de kleurschakeringen van glas. Daardoor ging zij experimenteren met glas in verschillende vormen en zo ontstonden er onder de naam Glas(h)art allerlei kleurrijke objecten. ‘Ook ben ik fan van hergebruik en recycling. Al mijn glaswerk is dan ook afkomstig van rommelmarkten en kringloopwinkels.’

BROMMERBANDEN

Uiteraard is ook Christa De Leeuw van Weenen aanwezig met haar Zuss Fashion Design; het Harderwijkse modelabel timmert al sinds 1997 aan de weg met bijzondere kleding gemaakt van gebruikte fiets- en brommerbanden. Tijdens ‘Ouwe Meuk is Leuk’ geeft Christa workshops in het maken van sleutelhangers en armbandjes. ,,Ook kralen die ik hierbij gebruik zijn gemaakt van gerecycled plastic dat door vrouwen in Ghana wordt verzameld.’’

Een andere deelnemer is Jolanda Knipping van Knipping Interieurstudio uit Nijmegen. Zij is ontwerpt meubels en interieurs en produceert ook zelf, waaronder de fauteuil BINK. Deze stoel is gemaakt van plexiglas dat ooit dienst deed als geluidsscherm langs de snelweg. Jolanda vertelt: ,,Sommige fauteuils hebben daarom ook graffiti op de leuning of de poot. De bijbehorende kussens hebben een bekleding op basis van PET-flesmateriaal.’’

Maar er zijn nog veel meer deelnemers, vertelt Anneke. ,,Mensen moeten echt even komen kijken. Het wordt heel feestelijk en inspirerend.’’ Vanwege het groene karakter van de dag én een beperkt aantal parkeerplekken kunnen bezoekers het beste met de fiets komen, laat zij weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie