Annegré van Voornveld en haar kinderen delen hapjes uit bij winter wonderland bij De Enk. Op de ijsbaan op ’t Weitje werd zaterdag vanaf 9.00 uur al druk geschaatst.
Annegré van Voornveld en haar kinderen delen hapjes uit bij winter wonderland bij De Enk. Op de ijsbaan op ’t Weitje werd zaterdag vanaf 9.00 uur al druk geschaatst. Foto: Marco Jansen

Dubbelop winterpret in Ermelo: ijsbaan en winter wonderland vullen elkaar aan

12 december 2022 om 19:00 Activiteiten

ERMELO De zaterdag was grauw en mistig, maar in het centrum van Ermelo was genoeg te beleven. Op de ijsbaan op ’t Weitje werd er vanaf 9.00 uur al druk geschaatst en in de kersthuisjes van winkelcentrum De Enk trokken ondernemers en goede doelen de aandacht met hun acties.

In de ochtend zijn er al veel kinderen op het ijs, met hun ouders. Zoals Colinda de Groot uit Ermelo, die met zoontjes Joris (8) en Tijn (6) is gekomen. „Dit is onze eerste keer. We waren al vrij vroeg en hadden lekker de ruimte. Maar nu wordt het steeds drukker. Ze kunnen nog niet zo goed schaatsen en gaan op jacht naar de oranje zeehondjes om daar achter te lopen’’, vertelt Colinda. Tijn vindt het eerst moeilijk, maar dan wat makkelijker. „Ze gaan vrijdag schoolschaatsen.’’

Bij een ijsbaan hoort warme chocolademelk met slagroom. Maar dat het zo hard zou gaan, had Kevin den Hertog van Brasserie Schovenhorst niet voorzien. „Daar heb ik me erg in vergist. We moesten extra slagroom maken, maar nu ben ik er op voorbereid. Ook de frietjes en bittergarnituur zijn populair.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Jan Carel Schepenaar (links) en Kevin den Hertog op de ijsbaan op zaterdagochtend. - Foto: Marco Jansen 

BRASSERIE SCHOVENHORST VERZORGT HORECA

De horeca heeft een mooie bar en kerstverlichting. Het personeel van Brasserie Schovenhorst is ingehuurd door IJs in Ermelo, de opbrengst is voor de stichting. Kevin uit Garderen is vijf weken restaurantmanager. „We proberen een restaurant uit te stralen. Mijn medewerkers moeten hier meer allround werken dan in de brasserie: opnemen, hapjes maken en afrekenen. De sfeer is heel gezellig en uiteenlopend. Van personeelsfeestjes van bedrijven tot een rotaryclub die hier sponsort en gaat eten, maar ook gehandicapten die gaan schaatsen.

DRUKKER DAN VOORHEEN

De ijsbaan is nu 1,5 week open en voorzitter Jan Carel Schepenaar schat dat het drukker is dan drie jaar geleden. „In de ochtend willen kleine kinderen al vroeg het ijs op. ’s Middags zien we meer kinderen tot 18 jaar. De krabbelbaan voor kleuters is eruit gedaan, omdat het niet functioneel was. Nu is de baan veel groter: 30 bij 12 meter. Ook de drie curlingavonden waren erg druk bezocht. Mensen zijn super enthousiast, vrijwilligers helpen enthousiast mee en we krijgen complimenten van sponsoren. Nu het vriest zijn de energiekosten lager.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Anita Kleinjan en Jan van Vuuren van Stichting Zoa laten chocolade proeven. - Foto: Marco Jansen 

KERSTSFEER BIJ WINTER WONDERLAND DE ENK

Ook bij Winter Wonderland in De Enk zit de sfeer er al vroeg in. Er klinkt kerstmuziek en bij de houten huisjes kun je wat lekkers proeven. Alie Heuver uit Voorthuizen en haar man Jan verkopen nieuwjaarsrolletjes, een traditie uit het oosten. „Op oudejaarsdag eet je ze plat en op nieuwjaarsdag opgerold. We hebben ze gisteren zelf gebakken. We laten stukjes proeven en je kunt een zakje voor twee euro kopen. De opbrengst is voor Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld (SHIB). We gaan in oktober in Zuid-Afrika o.a. een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en meisjes bouwen.” 

Een ander goed doel is Stichting ZOA. Anita Kleinjan en Jan van Vuuren verkopen chocoladepastilles. Per dag zo’n zestig pakjes a vijf euro. „We zetten ons in voor vluchtelingen in de wereld, de slogan is van noodhulp naar wederopbouw. Zo maken we gebombardeerde huizen in Oekraïne wind- en waterdicht.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Alie Heuver en haar man Jan verkopen nieuwjaarsrolletjes. - Foto: Marco Jansen 

LITERS ERWTENSOEP

Annegré van Voornveld uit Nijkerk staat in het huisje van Slagerij Gelderblom en deelt met haar kinderen toastjes met paté, salade en stukjes grillworst uit. ,,Mensen zijn verrast en blij met het sfeertje. Ze vinden het gezellig dat er wat gebeurt en blijven wat langer hangen. Rookworst en grillworst verkoopt goed en we hebben liters erwtensoep met rookworst verkocht. Dat is niet aan te slepen: het wordt warm geschept in de emmertjes en warm verkocht.’’ Het lijkt haar leuk om de gezamenlijke actie volgend jaar te herhalen.

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie