Afbeelding
Marco Jansen

Omloop van Staverden blijft illusie na bezwaren omwonenden

12 september 2022 om 08:57 Wielrennen

ERMELO Er komt definitief geen Omloop van Staverden. Nu niet en in de toekomst niet. Dat is de harde conclusie na spoedoverleg op donderdag 8 september bij Navobi, nadat omwonenden bezwaar maakten tegen de wedstrijd op zaterdag 17 september. De teleurgestelde organisatie kon niet anders dan de stekker eruit trekken. ,,Een desillusie.”

Het is een hard gelag voor stichting Wielerevenementen De IJsselstreek, dat vorig jaar ook al een streep door het evenement moest zetten doordat de aanvraag voor politiebegeleiding in het verkeerde district was ingediend. Dit keer had de organisatie de begeleiding elders geregeld en na vergunning van de gemeente Ermelo leek niets de finale van de Clubcompetitie 2022 in de weg te staan. Maar dat bleek schijn. 

BEZWAAR Omwonenden hadden zich verenigd en keerden zich een week voor de start tegen de koers. „Ze dreigden naar de rechter te stappen’’, aldus Jan Hamstra van de organisatie. Hij ging met hoofdsponsor Navobi en de bezwaarmakers in overleg, maar de omwonenden zaten niet op een wielerevenement te wachten. ,,Kleine details werden opgeblazen tot grote dingen. Dat ging over de auto’s, de bezoekers, de wachttijd en de rijrichting. Men dacht dat ze uren moesten wachten en met een motor opgehaald moesten worden om van huis te kunnen gaan. We hebben met die mensen gesproken, maar zijn er niet uit gekomen. Ze willen geen hectiek in deze omgeving.”

De organisatie had het draaiboek al klaarliggen en kon rekenen op 80 vrijwilligers. Zaterdag 17 september zouden 150 renners van 25 clubteams aan de start staan voor de finalekoers. Aansluitend was er een recreantenkoers met 45 deelnemers. In totaal waren 350 mensen direct betrokken. 

VERLIEZERS Hamstra: „Doordat ons veiligheidsplan pas op 1 augustus klaar was, konden we de vergunningaanvraag pas laat indienen. Die is dezelfde week verstrekt, maar mensen kregen toen nog zes weken om bezwaar in te dienen. Die bezwaren sudderden al langer, maar we dachten dat het met de vergunning was opgelost. We hebben alles gedaan, maar het was vaak mailen en appen. We zijn zelf iets te laks geweest met mensen persoonlijk uit te nodigen en nu hebben ze hun hakken in het zand gezet. Ze hebben geen enkel belang bij een wielerkoers. Toen ze dreigden met een rechtszaak, wilde onze sponsor dat niet verder op de spits drijven en ook wij vinden dat dit het niet waard is en zijn afgehaakt. We gaan geen namen noemen om te voorkomen dat partijen onenigheid met elkaar krijgen. Wij zijn de verliezers maar dat geldt ook voor de sponsors, het publiek en de wielrenners. In Staverden zijn niet zoveel wegen dat we het parcours nog konden wijzigen. Een koers in deze Natura-2000 omgeving kan je wel vergeten.”

Mede-organisator Erwin Koops zegt dat de organisatie er alles aan heeft gedaan. „We hebben iedereen op de hoogte gesteld, maar er zijn wat mensen wakker geworden toen de informatieborden werden geplaatst. Je wordt verrast op een heel laat moment en hebt ook kosten gemaakt. Ik vind het vooral jammer voor al die mensen die er zo naar uit hebben gekeken. En dat de kans nu echt weg is op een heel mooie wielerkoers in dat gebied.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie