Ook tijdens de oorlog gelden regels

16 maart 2023 om 11:55 Lokaal Deel je nieuws

Op donderdagavond 13 april om 19 uur is er een lezing over Humanitair Oorlogsrecht door Gerrie Akkerhuis van het Rode Kruis Harderwijk-Ermelo-Putten. 

Deze vindt plaats in de Kazerne voor Brandweer en Rode Kruis, Maltezerlaan 3 in Harderwijk

Bom hier, granaat daar, geweer in je zak: in films lijkt het net alsof alles mag tijdens een oorlog. Maar niets is minder waar: ook tijdens een oorlog gelden regels. Die regels zijn al in 1864 vastgelegd in de verdragen van Genève. Dit vormt de basis voor het humanitair oorlogsrecht.

De regels in het humanitair oorlogsrecht beschermen mensen die niet kunnen vechten. Ook zorgen ze dat zoveel mogelijk onnodig leed wordt voorkomen. Daarom zet het Rode Kruis zich wereldwijd in om te zorgen dat mensen de regels kennen. En dat strijdende partijen zich eraan houden.

Toen Rode Kruis-oprichter Henry Dunant getuige was van een gruwelijke veldslag in de Italiaanse plaats Solferino, vond hij dat alle gewonden hulp moesten krijgen. Hij riep daarom op tot internationale regels voor oorlogvoering én het oprichten van een humanitaire organisatie (het Rode Kruis). Deze regels zijn in 1864 voor het eerst wereldwijd vastgelegd in het Eerste Verdrag van Genève en vormen de basis van het humanitair oorlogsrecht.

Het Rode Kruis is hoeder van dat oorlogsrecht. Elke dag zetten we ons in om te zorgen dat strijdende partijen de regels kennen en respecteren.

https://www.rodekruis.nl/wie-zijn-wij/humanitair-oorlogsrecht/

Voor meer informatie en aanmelding: info.hep@rodekruis.nl of 06-81271740

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie