Afbeelding
Pixabay

Pleidooi voor komst fietsbrug tussen Ermelo en Zeewolde

18 januari 2022 om 08:30 Politiek

ERMELO Een fietsbrug tussen Strand Horst en Zeewolde werd in 2017 financieel niet haalbaar gevonden. Wethouder Wouter Vogelsang is echter best bereid de mogelijkheden hiertoe weer aan de orde te stellen in het college. ,,Wanneer je er niet voor gaat strijden komt er nooit iets. Misschien zijn er nu wel mogelijkheden, bijvoorbeeld met Europese subsidie.’’

De suggestie voor de fietsbrug werd gedaan door Dick Tillema (ChristenUnie). Door de wethouder werd aangegeven dat bij het aanleggen van het talud bij Strand Horst in het verleden zelfs rekening is gehouden met een brug die ook geschikt is voor autoverkeer. Die is er nooit gekomen vanwege de hoge kosten.

RODE LICHT Bij de behandeling van de mobiliteitsvisie in de beeldvormende vergadering werd vooral ook aandacht besteed aan de onveilige verkeerssituatie rond de Bernhardschool. Inspreker Froukje Cornet gaf aan dat hier massaal het rode licht en het aanwezige zebrapad worden genegeerd. Bij de gemeente kreeg ze te horen dat pas maatregelen worden genomen indien zich een ongeval voordoet.

Dat laatste is zeker niet de intentie van wethouder Vogelsang. Hij wil op korte termijn in gesprek met de school, al is het vooral van belang dat weggebruikers gas terugnemen bij het verkeerslicht en het zebrapad. Naar aanleiding van klachten zijn maatregelen genomen bij de Ireneschool die in de praktijk goed voldoen.

Door veel partijen worden vraagtekens gezet of er voldoende capaciteit is voor de uitvoering van het programma. Volgens wethouder Vogelsang is dit vooral een zaak van het nieuw te vormen college. Het uitvoeringsplan moet nog worden vastgesteld waarbij ook de prioriteit van de plannen wordt opgenomen alsmede de daarbij behorende kosten. Met de veiligheid rondom scholen wil men direct na de vaststelling van de visie aan de slag gaan, en dit realiseren binnen één tot twee tot twee jaar.

Gewerkt wordt aan de komst van mogelijkheden voor fietsparkeren waarbij ook aandacht wordt besteed aan bakfietsen en driewielers. Ten aanzien van de aansluiting van Ermelo op rijksweg A28 wordt aangegeven dat dit aan de orde is geweest tijdens een gesprek met de gemeente Putten en de provincie Gelderland. Het is vooral een zaak van Rijkswaterstaat die er weinig voor voelt de bestaande situatie te wijzigen. Lokaal kan daarom nauwelijks een oplossing worden gevonden.

ROTONDE Of de rotonde op de Groene Zoomweg moet worden aangesloten op de Horloseweg moet eerst goed worden onderzocht. De vraag is of dit de meest gewenste oplossing is vanwege wijzigende verkeersbewegingen. Mogelijk heeft het de voorkeur de Horloseweg in te richten als fietsstraat.

Op dit moment is het ingewikkeld de huidige voorzieningen voor openbaar vervoer in stand te houden. Er is sprake geweest van het verdwijnen van lijnen maar dat is voorkomen. Het uitbreiden van openbaar vervoer zal nauwelijks haalbaar zijn. Verkeersveiligheid wordt als belangrijker dan ooit gezien. De fracties mogen tijdens de oordeelsvormende vergadering hun standpunt over de visie kenbaar maken.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie