Afbeelding
Pixabay

Kritiek van Rekenkamer op informatie door Meerinzicht

10 december 2021 om 17:30 Politiek

ERMELO De gemeenteraden van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde vinden de informatie die zij ontvangen van hun samenwerkingsverband Meerinzicht niet adequaat. Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat dit komt omdat er geen concrete doelen zijn gesteld en ook niet duidelijk is omschreven waaraan moet worden voldaan.

Conclusie van de Rekenkamer is dat dit er toe leidt dat de informatie die de raden ontvangen hen beperkt in hun rol om zowel kaders te stellen als hun controlerende taak uit te voeren. De raad moet zelf echter ook beter aangegeven aan welke informatie zij behoefte heeft.

De Rekenkamer geeft aan dat Meerinzicht er de afgelopen jaren hard heeft gewerkt aan een heldere organisatiestructuur en een duidelijke rolverdeling. Maar verandering van de structuur en cultuur hebben geleid tot onrust en onduidelijkheid.

Uit het onderzoek blijkt dat de drie gemeenten in veel opzichten sterk op elkaar lijken en dezelfde ambities en doelen voor ogen hebben. Dat leidt tot de conclusie dat er wel degelijk een sterke behoefte is aan regionale samenwerking tussen de gemeenteraden. De gemeenten moeten dan ook gezamenlijk kaders stellen als het gaat om de werkzaamheden en de doelen die door Meerinzicht moeten worden bereikt.

UITVOERING Door de Rekenkamer wordt aangegeven dat het op dit moment niet is vast te stellen hoe doeltreffend en doelmatig Meerinzicht is. Uit het onderzoek zijn geen signalen naar voren gekomen dat de dienstverlening zelf, richting inwoners en gemeenten, niet op orde zou zijn. Dat leidt tot het beeld dat de uitvoering heel goed gaat.

Het beeld wordt geschetst dat de raden onvoldoende weten wat er binnen Meerinzicht speelt en dat de raden niet altijd tijdig worden geïnformeerd. De drie raden trekken bovendien ook niet gezamenlijk op richting Meerinzicht. Aangegeven wordt dat de ambities van het samenwerkingsverband zich de komende tijd vooral richten op het versterken van de kwaliteit en kwantiteit van het personeel.

In het rapport wordt aangegeven dat over de financiën niet altijd transparant wordt gerapporteerd. Onder meer worden de cijfers uit de begroting veelal niet gehaald waardoor tussentijd extra geld beschikbaar moet worden gesteld. Dat maakt wel dat er aan het eind van het jaar een positief resultaat wordt behaald. Het maakt wel dat de gemeenten weinig zicht hebben op de ontwikkeling van de uitgaven en het soms niet duidelijk is waar meerkosten naar toe gaan.

OPROEP De oproep wordt aan Meerinzicht gedaan raden actiever bij het reilen en zeilen van hun organisatie te betrekken. Als goede stap wordt gezien het houden van informatieavonden voor de raad, voorafgaand aan de begroting en rapportages. Om een passend aanbod aan informatie te verstrekken wordt een heldere opdracht van de raden noodzakelijk gevonden.

Gepleit wordt voor het opzetten van een informatieplatform waarin raadsleden informatie kunnen uitwisselen, zienswijzen, moties en amendementen kunnen doornemen en technische vragen voorbereiden. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie