Afbeelding
pixabay

Woningsplitsing zonder koop van sloopmeters bepleit

12 november 2021 om 13:04 Politiek

ERMELO De gemeente Ermelo hanteert een eigen functieveranderingsbeleid. De uitgangspunten die de provincie Gelderland heeft vastgesteld zijn daarin wel het vertrekpunt geweest. Zo ziet de provincie graag minder bedrijvigheid ontstaan in het buitengebied.

Wijnand Kooijmans

De fracties in de Ermelose gemeenteraad hebben een hele kluif aan de voorgestelde wijziging van het Ermelose beleid. Mede door de inbreng van twee insprekers. Daardoor was er te weinig tijd in de beeldvormende vergadering en komt het voorstel op korte termijn opnieuw aan de orde. In de tussenliggende tijd krijgt het college van burgemeester en wethouders de tijd een reactie te geven op met name de inbreng van Jan Gerrit Schreuder.

Rikkert Vliek van Vliek Advies wil dat de noodzaak van sloop verdwijnt als het gaat om het mogelijk maken van woonsplitsing. Volgens hem is de praktijk dat er in de gemeente Ermelo vijftien tot twintig gevallen bekend zijn waar een boerderij al tientallen jaren en soms al generaties lang dubbel wordt bewoond. In het verleden heeft de gemeente ook een tweede huisnummer toegekend aan deze dubbel bewoonde boerderijen.

BANKEN In de afgelopen jaren is Vliek meerdere keren benaderd door bewoners van deze boerderijen met de vraag of een tweede woonbestemming kan worden toegekend. Banken weigeren echter de aankoop van een halve woning te financieren waardoor een tweede woonbestemming noodzakelijk is. Sloopmeters zijn echter in Ermelo vrijwel niet te koop en voor jongelui onaanvaardbaar. Vliek vindt het onzinnig dat in deze situaties sloopmeters worden gevraagd, mede omdat door de splitsing geen stenen aan het buitengebied worden toegevoegd.

Als het gaat om de vestiging van bedrijven in voormalige agrarische gebouwen is de nood nog hoger. De gebouwen moeten veelal worden afgebroken waardoor de kosten zo hoog stijgen dat vestiging op een bedrijventerrein goedkoper is dan hiervoor agrarische bebouwing te gebruiken. Het kan wel gaan om een verschil van 150 euro per vierkante meter.

Schreuder is blij met de komst van een sloopmetersbank omdat hierdoor het proces van functieverandering sneller kan worden afgerond. Een minimum van 250 sloopmeters voor een bestemmingswijziging acht hij ook een goede zaak. Zoals dat ook geldt voor het niet meer van toepassing zijn van de verordening sociale woningbouw. Ook mogen gebouwen die aanwezig zijn op de eerste luchtfoto’s uit 2003 ingezet worden als sloopmeters.

AANVRAGEN Door Schreuder worden echter vraagtekens gezet bij het niet toestaan van geschakelde bouw met garages. En mist hij de verplichting een landschapsplan te laten opstellen door een gediplomeerd landschapsarchitect. Ook twijfelt hij aan het aantal aanvragen voor een functieverandering. Volgens de gemeente acht, maar zelf denkt hij dat dit er 25 zijn. Zelf heeft hij al negen aanvragen met zijn adviesbureau in behandeling. Waarbij hij ook nog aanvragen verwacht vanuit Speuld en Houtdorp waar zijn bureau niet actief is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie