In 2022 aanpak parkeren F.C. Horst
In 2022 aanpak parkeren F.C. Horst Wijnand Kooijmans

Uitvoering in gevaar bij uitvoering wettelijke taken

8 oktober 2021 om 12:33 Politiek

ERMELO De gemeente Ermelo dreigt een aantal wettelijke taken niet meer te kunnen uitvoeren vanwege een gebrek aan personeel. Het gaat dan vooral om bouw- en woningtoezicht.

Wijnand Kooijmans

Dat werd duidelijk tijdens de beeldvormende vergadering waarin aan de bel werd getrokken door gemeentesecretaris Aldrik Westrate die aangaf hiervoor bijna geen verantwoordelijkheid meer te kunnen dragen. 

Om deze reden is besloten toch extra medewerkers aan te trekken, ondanks dat de gemeenteraad hiervoor nog niet het benodigde krediet beschikbaar heeft gesteld. De raad vindt dat de noodzaak voor meer personeel beter moet worden onderbouwd.

Westrate zegt dat van de nood een deugd is gemaakt. Mocht de raad onverwacht toch niet met het benodigde geld over de brug komen dan betekent dit in de praktijk dat in de loop van het jaar nieuw ontstane vacatures niet meer kunnen worden ingevuld. Naast bouw- en woningtoezicht heeft de gemeente onder meer een extra boa nodig omdat meer toezicht noodzakelijk is.

GEHUURD Westrate gaf dit aan na de vraag wat het aantrekken van een boa en een medewerker voor de begraafplaats te maken hebben met het streven van het college van Ermelo een netwerkgemeente te maken. De medewerker voor de begraafplaats werd tot nu toe voor halve dagen gehuurd van de gemeente Putten maar is nu volledig in dienst genomen door de gemeente Ermelo.

Het is moeilijk uit te leggen waarom in Ermelo de kosten voor de burger hoger zijn dan in vergelijkbare gemeenten. Onder meer speelt een rol dat in de gemeente Ermelo veel zorginstellingen aanwezig zijn waardoor bijvoorbeeld extra kosten moeten worden gemaakt voor de jeugdzorg. Maar ook speelt mee dat Harderwijk ten opzichte van Ermelo veel meer woningen kan bouwen. Dit onder meer in het gebied rond de Groene Zoom.

TREURNIS Dat tot enige treurnis van wethouder Wouter Vogelsang omdat Harderwijk de grond welke destijds tot de gemeente Ermelo behoorde gratis heeft gekregen. Maar ook een gemeente Putten bouwt aanzienlijk meer woningen dan Ermelo waar de grond schaars is. Dat maakt dat de hoop bestaat dat snel een onderzoek kan worden afgerond naar locaties waar mogelijk nog grootschalige woningbouw mogelijk is.

Door het college is bewust een bedrag van 210.000 euro in de begroting gereserveerd voor onderzoek naar de spoorwegovergangen. Wethouder Vogelsang hoopt dat hierover een gesprek kan plaatsvinden met ProRail dat er toe moet leiden dat ook de raad de noodzaak van dit onderzoek inziet. De gesprekken komen moeizaam op gang als gevolg van de langdurige onderhandelingen om tot een nieuw kabinet te komen.

PRAKTIJK Het college wil de inhuur van externe medewerkers gaan verminderen door zelf medewerkers aan te trekken. Dat is in de praktijk niet alleen goedkoper maar bevordert ook de kwaliteit van de dienstverlening. Verhoging daarvan staat hoog in het vaandel van zowel college als de raad. Die moet nog wel overtuigd worden van de noodzaak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie