De laatste schapen van de schaapskudde worden geschoren tijdens het schaapscheerdersfeest.
De laatste schapen van de schaapskudde worden geschoren tijdens het schaapscheerdersfeest. Foto: Stichting Schapedrift

Zaterdag 2 juni 2018: Schaapscheerdersfeest bij schaapskooi Ermelo

22 mei 2018 om 09:16 Algemeen

Zaterdag 2 juni is het jaarlijkse schaapscheerdersfeest bij de schaapskooi van Ermelo. Op deze dag worden de laatste schapen geschoren; het publiek mag dan toekijken.

Ook zijn er kramen met wol- en schapenproducten en ambachten als wol spinnen, kaarden, vilten en weven kunnen bekeken worden. In een ander deel van het weiland staat het vliegeren centraal. Vliegerteam Nederland geeft demonstraties met bijzondere vliegers en kinderen kunnen vliegers knutselen en ze dan oplaten. Bij het speeltuintje zijn andere knutselactiviteiten. De nieuwe bijenstal met bijenvolken kan bekeken worden. Imkers geven uitleg. Huifkar de Lindeboom verzorgt ritjes over de heide. Troubadour Edward Val zorgt de hele dag voor sfeervolle muziek op het terrein. Ook het Rad van Fortuin draait weer en er zijn mooie prijsjes te winnen. Er is allerlei lekkers te eten en te drinken, waaronder pannenkoeken van Molen de Koe en broodjes gerookte zalm en paling. Bezoekers zijn welkom van 10.00-16.00 uur. De entree bedraagt € 1,50, vrienden van Schapedrift en kinderen tot 5 jaar hebben gratis toegang. Schaapskooi Ermelo is te vinden aan de Postweg en bereikbaar via de Drieërweg, tussen Ermelo en buurtschap Drie. Kijk op www.schapedrift.nl voor meer informatie.

Scheren

Dit jaar moeten er ongeveer 250 schapen geschoren worden bij de kudde van Ermelo. Dat lukt natuurlijk niet op één dag. Daarom wordt er vanaf half mei al begonnen met het scheren. Op het schaapscheerdersfeest worden de laatste schapen kaal gemaakt. De lammeren van dit jaar worden pas volgend jaar voor het eerst geschoren. Het scheren is voor de schapen spannend en ook een zware klus voor de scheerders. Sommigen hanteren de tondeuse, anderen zweren bij de ouderwetse knipschaar. Op 2 juni kan er gekeken worden hoe de schapen een voor een worden neergelegd en worden ontdaan van hun wintervacht. De wol is deze dag ook te koop voor € 7.50 per vacht. Vrijwilligers laten tevens de techniek zien van het vacht vilten. Stichting Schapedrift organiseert in de zomer vier workshops van een dag voor liefhebbers. Meer informatie is te vinden op www.schapedrift.nl .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie