Afbeelding
Foto: Shutterstock

Eerste stap kappen moeraseiken

8 juni 2020 om 12:00 Algemeen

ERMELO - Met de kap van twee bomen start de gemeente Ermelo met de verjonging en vervanging van groen en bomen aan de Steynlaan. Hiermee komt er een eind aan een discussie die al lange tijd wordt gevoerd.

Wijnand Kooijmans

 Een deel van de bewoners heeft gepleit voor het kappen van de bomen, anderen zijn daar fel op tegen. Na twee bewonersavonden heeft het college nu de knoop doorgehakt. Het gekozen scenario gaat uit van de vervanging op termijn van in totaal vijf bomen met daaraan gekoppeld verbetering van de groene omgeving.

Het gaat dan om gazons en heesterbeplanting en waar nodig de verharding/trottoirs en speelvoorzieningen. Tijdens de laatste bewonersavond die werd gehouden in het bijzijn van wethouder Leo van der Velden werd dit voorstel grotendeels positief ontvangen. Al is wel duidelijk geworden uit schriftelijke reacties na deze avond dat de gelederen in de Steynlaan nog niet volledig zijn gesloten. In totaliteit worden de vijf aanwezige moeraseiken geleidelijk aan gekapt. De kap van de eerste twee is daartoe een eerste aanzet. De grootte van de bomen leidt voor sommige bewoners tot overlast. De nieuw aan te planten bomen moeten voor minder overlast zorgen. ‘De juiste boom op de juiste plaats”, zo geeft het college aan. Tegelijk met de kap wordt de groenstructuur in het gedeelte van de Herderlaan tot aan de Witwatersrand onder de loep genomen met als doel de groenbuffer in wijk Zuid functioneler te maken. Er moet meer aandacht komen voor de zes belangrijke waarden binnen de groenvisie. Het gaat dan om identiteit, gezondheid, biodiversiteit, klimaat en duurzaamheid, participatie en leefbaarheid en economie.

Aangegeven wordt groen levend materiaal is en blijft. Maar de groei ook onderhevig is aan slijtage en een bepaalde levensduur kent. De vitaliteit komt aan z’n eind waardoor verjonging of vervanging in beeld komt. Volgens het college geldt dit voor het groen in de wijk Zuid. De komende jaren moet wat hen betreft daarop worden ingezet. De zes genoemde waarden moeten een positieve bijdrage leveren aan het woongenot van bewoners.

Bij de uitvoering van de plannen wordt rekening gehouden met de eisen die daaraan worden gesteld vanwege de Wet natuurbescherming. Hierin is onder meer vastgelegd dat tijdens het broedseizoen geen bomen en beplanting mag worden gekapt waarin nesten zitten.

Het college houdt er wel rekening mee dat de kans bestaat dat er bij de verdere uitwerking van de plannen hierover geen overeenstemming wordt bereikt en opnieuw individuele bezwaren worden in gediend. Het college neemt hierover dan een besluit. Aangegeven wordt dat het college wel blijft inzetten op de dialoog met de bewoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie