Zonder publiek langs de lijn zet Gerjan van den Ham  EFC'58 op voorsprong tegen Wodanseck. (foto: Dimitri Steijlen)
Zonder publiek langs de lijn zet Gerjan van den Ham EFC'58 op voorsprong tegen Wodanseck. (foto: Dimitri Steijlen) Foto: Dimitri Steijlen

Ambitieus EFC’58 werkt aan doelsaldo

5 oktober 2020 om 17:42 Algemeen

ERMELO - Voetballen zonder publiek, in de stromende regen, tegen een ploeg die niets anders kan dan tegenhouden. Het duel tussen EFC’58 en Wodanseck (6-0) is niet wat je op een zaterdagmiddag langs de lijn wenst. Maar EFC streeft dit seizoen een hoger doel na: de Ermeloërs willen promoveren.

Marco Jansen

Wie zaterdagmiddag niks op sportpark Zanderij te zoeken heeft, komt er ook niet binnen. Een externe beveiliger die de club heeft ingehuurd heeft een lijst met daarop het selecte groepje dat wel toegang heeft. Enkele bestuurs- en tc leden van de thuisclub en wat pers. Het bestuur van Wodanseck heeft ervoor gekozen in Wolfheze te blijven.

Toch is het niet helemaal stil langs de lijn. Achter het hek moedigt een groepje fanatieke jeugdleden hun helden aan en ze lijken vooral fan te zijn van Gerjan van den Ham. Hij scoort twee keer en zijn naam wordt gezongen. Andere fans volgen de wedstrijd vanuit hun auto op het parkeerterrein. Ze vieren elk doelpunt door met hun claxon te toeteren.

Doordat alleen Van den Ham een kans benut, is het duel tot de 41e minuut spannend. Net als de ploeg uit Wolfheze een paar keer aan de Ermelose druk ontsnapt, scoren Jeremy Loos (strafschop) en Van den Ham kort achter elkaar. Jorick Priem maakt voor rust ook nog 4-0, waardoor de tweede helft voor de statistieken is. Loos (vrije trap) en Momen Mohamed (intikkertje) scoren nog, terwijl Jochem Dekker een strafschop naast schiet. EFC is aan het eind van de middag koploper in 4C met de klinkende doelcijfers 19-0.

Dat spelers en trainer niet eens echt tevreden zijn, zegt veel over hun ambities. “De tweede helft was matig, we hadden de score veel meer uit moeten breiden”, vindt centrale verdediger Daimy Leeuwendal. Na rust stond hij een linie verder naar voren en werd geen strobreed in de weggelegd. “Ik kreeg alle ruimte om te voetballen.”

Ook Gerjan van den Ham vindt dat er als geheel meer gescoord had moeten worden, al was de middenvelder wel blij met zijn twee doelpunten. “Ik scoor niet zo vaak. Je weet dat het tegen zo’n tegenstander makkelijker wordt als de eerste erin zit. Ze liepen met elf man op eigen helft. Toen het 2-0 was, wist ik dat er nog meer goals zouden gaan volgen.”

Coach Carl Aventurin vond niet alleen dat EFC te gemakzuchtig oogde – ‘bij 1-0 leek het alsof ze dachten dat het 5-0 stond’, ook vond hij het rendement te laag. “6-0 zijn klinkende cijfers, maar als je ziet hoeveel 100% kansen we kregen, dan kan de score nog hoger. Ik blijf kritisch, we willen promoveren en er komen ook wedstrijden met maar een paar kansen. Dan moeten die er wel in. Volgende week tegen Achterveld worden we pas echt getest.”

Preses Wim-Peter van Panhuis betreurt het dat de fans niet op het park mogen. Hij mist de beleving en de club mist wel 3000 euro omzet, schat hij. “Vier biertjes p.p. en een frietje met frikandel is heel normaal. Gelukkig kunnen we het lijden. We zijn ook heel blij dat we een nieuwe hoofdsponsor (AIC) hebben.”