''Er is behoefte aan het stallen van paarden bij een recreatiewoning en met het plan zet Ermelo zich op de kaart.''
''Er is behoefte aan het stallen van paarden bij een recreatiewoning en met het plan zet Ermelo zich op de kaart.''

Vraagtekens rond plan De Heivlinder

25 januari 2021 om 11:17 Algemeen

ERMELO - De bouw van vakantiehuisjes met stal op het terrein van recreatiepark De Heivlinder roept bij meerdere fracties binnen de Ermelose gemeenteraad toch vragen op. Dat maakt dat men nog geen definitief oordeel over het plan wil uitspreken maar hierover eerst nog nadere informatie wil.

Wijnand Kooijmans

 Dat werd duidelijk tijdens de bespreking van het gewijzigde plan. Dit is nodig omdat het oorspronkelijke plan is vernietigd door de Raad van State, onder meer vanwege de stikstofproblematiek. In het gewijzigde plan is het aantal huisjes met stal verhoogd van negen naar twaalf en is berekend dat er bij realisering geen toename is van de uitstoot van stikstof. Onder meer omdat een aanwezige paardenstal op het terrein deze bestemming verliest.

Tegen het plan van De Heivlinder bestaan onder meer bezwaren bij de eigenaren van Bospark de Tonnenberg en Heidepark Speuld. Simone Kiezebrink van dit laatste park heeft als kritiek dat onder meer de verplichting tot bedrijfsmatige exploitatie onvoldoende is vastgelegd. Ook vindt ze dat door de uitbreiding van het recreatiepark een uniek, cultuur historische landschapselement verloren gaat. En hiermee de kernkwaliteit van het gebied wordt aangepast.

In de bezwaren wijzen de beide eigenaren van de parken erop dat er al een overaanbod aan verblijfsrecreatie is. Ze zeggen nog geen paardenliefhebbers gevonden te hebben die het een goed plan lijkt om een paard op vakantie solitair te stallen in de tuin bij een recreatiewoning. Ook voeren ze aan dat er wel degelijk sprake is van een toename van de uitstoot van stikstof omdat de waarden door een onderzoeksbureau aan de hand van niet alle ontwikkelingen zijn berekend.

Ook Wisse Schellevis verzet zich tegen het plan. Hij vreest onder meer voor verstoring van de flora en fauna tijdens de bouw en geluids-en geuroverlast na realisering. Daarnaast maakt hij zich zorgen om de bereikbaarheid van omliggende parken. Karel Schoorl, eigenaar van De Heivlinder spreekt van een uniek plan waartegen ook bij de provincie Gelderland geen bezwaren bestaan. Er is behoefte aan het stallen van paarden bij een recreatiewoning en met het plan zet Ermelo zich op de kaart.

Bij Ronald van Veen (ChristenUnie) is het bezwaar dat het plan in strijd is met de dorpsvisie voor Speuld. Onder meer omdat de bouw van de woningen met stallen niets toevoegt aan de verplichting versterking van de natuurwaarden. Voor Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) speelt onder meer de vraag of er geen omgevingsvergunning nodig is omdat er, zo verwacht hij, sprake is van een bedrijfsmatige exploitatie. Eigenaar Schoorl geeft aan toestemming te hebben voor het houden van twee paarden.

Daarnaast speelt mee dat niet bij alle partijen duidelijk is of een nieuw bezwaar bij de Raad van State het plan overeind houdt. Onder meer als het gaat om de stikstofregels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie