Dorine Burmanje heeft veel zin in haar werk in Ermelo
Dorine Burmanje heeft veel zin in haar werk in Ermelo Foto: RUKVB | Rob Kleering van Beerenbergh

Waarnemend burgemeester Dorine Burmanje: ‘Alles weer op de rit krijgen’

24 december 2020 om 17:43 Algemeen

ERMELO - Ze was net een jaar met pensioen en dacht van haar rust te blijven genieten. Maar na een nachtje slapen besloot Dorine Burmanje ‘ja’ te zeggen tegen het verzoek van de Gelders commissaris van de koning John Berends tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 waarnemend burgemeester van de gemeente Ermelo te worden. En van dat besluit heeft ze na ongeveer vier weken nog geen moment spijt gehad.

Wijnand Kooijmans

 De laatste werkkring was het landelijk kadaster. Daar leerde ze Berends kennen in de periode dat hij burgemeester van Apeldoorn was, de plaats waar ook het hoofdkantoor van het kadaster is gevestigd. Al was ze toch wel enigszins verrast door het telefoontje van de commissaris of ze wilde nadenken over het waarnemend burgemeesterschap van Apeldoorn. “Ik heb mij even verdiept in de vraagstukken die daar leven en besloot wel een bijdrage te willen leveren aan de oplossing daarvan.”

Burmanje gaat partijloos door het leven. Dat komt goed uit want zowel gemeenteraad als de wethouders gaven aan iemand aangesteld te zien die boven de partijen staat. Maar ook niet uit Ermelo zelf afkomstig is en daardoor geen geschiedenis heeft met deze gemeente. Dorine woont in Bemmel, een uurtje rijden.

“Ik had Ermelo niet op mijn netvlies staan. In mijn jonge jaren ben ik hier wel op vakantie geweest. Dat kwam weer boven drijven bij het zien van het bord Strand Horst.” Burmanje is inmiddels 66 jaar. “Ik werk vanaf mijn achttiende en vond eigenlijk dat ik lang genoeg had gewerkt. Maar ik heb de ruimte, de tijd en de energie om de schouders onder de problemen van Ermelo te zetten.”

Voorwaarde van Dorine Burmanje was wel dat ze voorzitter mocht blijven van de raad van commissarissen van de ANWB en bestuurder van een goede doelenclub. ‘’Het bestuurder zijn heeft een tijdelijk karakter en bovendien ben ik gewend af te maken waaraan ik begin.” Ook gaf ze aan te verwachten dat betrokkenen haar zouden ondersteunen bij het leren van het proces en de procedures binnen een gemeente. “Ik moet zeggen dat iedereen daarbij zeer bereidwillig is, zowel ambtenaren, de raad als de wethouders. Voordeel is wel dat ik een bestuurder ben in hart en nieren.”

Burmanje heeft niet het gevoel dat ze zich in een wespennest heeft gestoken. “Ik zie wel mensen die een nare tijd achter de rug hebben, voel hun frustratie en onbegrip. Ik wil ook niet alles weten wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Er is geen toekomst zonder verleden en sommige dingen uit dat verleden wil ik wel leren snappen. Maar alleen die dingen die goed zijn om vooruit te kunnen kijken.”

Ze kijkt niet op tegen de dossiers die er liggen. “Er is al veel voorwerk verricht, zowel door de raad als de wethouders. De raad is nu aan zet hierin keuzes te maken. We kennen in Nederland ongelooflijk veel wetten en regels. Mijn uitgangspunt is je daaraan te houden. Indien er veel redenen zijn hiervan toch af te wijken moet je goed uitleggen waarom je dat doet. Dat is ook mijn eerste vraag bij ieder dossier. Waarom zijn de afgesproken regels niet gevolgd.”

Haar ervaring is dat er soms wel een hele boel redenen zijn geweest om af te wijken van de regels. “Dat vraagt dan meer studie.” Ze verwacht dat haar jaren lange ervaring als bestuurder haar hierbij kan helpen. “Door de corona-crisis loopt alles wel langzamer. Ik wil graag zienswijzen van betrokkenen horen. Het is momenteel lastig elkaar te treffen, maar daar verzin ik wel wat op.”

“Ik ben hier nog maar kort aan het werk, dus je hoeft van mij geen dikke verhalen te verwachten. Na mijn benoeming ben ik wel een keertje door Ermelo gereden. Daar heb ik een positief gevoel aan over gehouden, het voelt goed. Ik heb veerkracht gemerkt en de mensen zijn hartelijk en open. Er is hier wel ongelooflijk veel te doen.”

De binnenkomst was door het coronavirus ook een beetje vreemd. “Veel mensen werken thuis en dat hoort ook zo. Ook als college van burgemeester en wethouders komen we alleen voor de noodzakelijke dingen bijeen. Ik heb al wel kennis gemaakt met de handhavers, de boa’s. Thuiswerken vind ik lastig, ik zit liever niet achter een beeldscherm.”

Dorine voelt ook niet de vrijheid door het dorp te wandelen. “Al is dat wel een essentieel onderdeel van je ambt. Laten zien wie je bent en dat je toegankelijk bent. Wat dat betreft ben ik blij dat we nog een fysieke raadsvergadering hebben kunnen houden en ik daardoor persoonlijk met de raadsleden heb kunnen kennis maken.

“Het is tijd”, zo zegt Dorine Burmanje om in Ermelo alles op de rit te krijgen. “In ieder geval grote stappen voorwaarts te maken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat lukt wanneer we er met z’n allen onze schouders onderzetten. Wat de grootste dossiers zijn is mij inmiddels wel duidelijk geworden. De toppers zijn bekend.”

De indruk van Dorine is dat de gemoederen inmiddels wel enigszins tot rust zijn gekomen. “Het is ook niet goed gefrustreerd of verdrietig te blijven. Zelf ben ik opgewekt van aard en dat helpt.” Het welkom door de raad heeft ze als gastvrij ervaren. De ontvangst in Ermelo maakt dat ik met een goed gemoed hier heen rij.”

Burmanje geeft aan nooit ergens spijt van te hebben. “Ik ben ongelooflijk trotst op het burgemeesterschap. Die rol past mij ook als een jas. Maar die behoefte heb ik niet gevoeld in de eerdere fases van mijn leven. Ik heb fantastisch mooie banen gehad. Daardoor heb ik ook geen spijt dat het burgemeesterschap niet eerder op mijn pad is gekomen. Nu was het moment daar dit wel te gaan doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie