Amber van den Broek (links) en Lisa Tomassen uit de horeca doen nu inpakwerk voor Gertjan Tomassen, op de  achtergrond. (foto: Marco Jansen)
Amber van den Broek (links) en Lisa Tomassen uit de horeca doen nu inpakwerk voor Gertjan Tomassen, op de achtergrond. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Eend inpakken in plaats van bier tappen

30 december 2020 om 12:03 Algemeen

ERMELO - Met de verwachte kerstdrukte bij Tomassen Duck-to kon directeur Gertjan Tomassen wel wat extra handjes gebruiken in de Ermelose eendenslachterij. Hij dacht daarbij aan het horecapersoneel, dat na de sluiting op 15 oktober thuis zat. “Als mensen willen werken, is hier altijd wel wat te doen.”

Marco Jansen

 Als eigenaresse van Strandhuys Nijkerk stuurt Lisa Tomassen normaal haar horecapersoneel aan. Nu staat de Ermelose (22) drie dagen per week op de inpakafdeling in het bedrijf van haar vader. Het begon met filet en bouten inpakken en nu de vers geslachte ‘hele’ eenden. “Een hobby is wat anders, maar het is wel fijn dat we hier wat extra uurtjes kunnen maken en wat bijverdienen. Je kunt niet altijd het leukste werk doen, maar toch ben ik hier heel blij mee. Van thuiszitten wordt niemand vrolijk.”

Op 19 oktober is ook Amber van den Broek (22) uit Ermelo bij Tomassen Duck-to begonnen. Zij is sinds augustus barmedewerker bij Thais-Aziatisch restaurant LazyTiger en werkt deels bij naastgelegen bar-eetcafé-cafetaria ’t Zomernest.

“Ik werk pas recent in de horeca en dat vind ik heel leuk om te doen. Ik heb een contract van 32 uur en meestal wordt het meer. Nu we dicht zijn, wil je niet thuiszitten, want dat duurt nog wel een paar maanden. Dit inpakwerk is wel heel anders en had ik nooit eerder gedaan, maar je hebt goede kleding aan, dus is het prima te doen. Meestal werk ik hier drie dagen, soms vijf. De drie Thaise koks van LazyTiger werken hier ook. Het is ook leuk om nieuwe medewerkers te leren kennen.”

Directeur Gertjan Tomassen bood na de horecasluiting op 15 oktober zes horecamensen een tijdelijke baan aan, vorige week was dat uitgebreid naar 13 man horecapersoneel. Ook vier medewerkers van het Harderwijkse restaurant Savage sloten aan. Tomassen: “We hebben vorige week voor het eerst scharreleend geslacht voor de Scandinavische markt. Die moesten op schalen verpakt worden en daar hadden we meer handjes voor nodig. Sinds deze week zijn we teruggegaan naar zes en zij blijven nog tot 19 januari volop in de productie lopen. Dan horen we of de horeca weer open gaat.”

Afgelopen week heeft Amber overuren gedraaid. “Ik heb 52 uur gewerkt, van ’s ochtends 7.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur. Lange dagen zijn we in de horeca wel gewend, anders houd je het daar ook niet vol.”

Lisa Tomassen zit met haar strandtent bij Nijkerk te ver van de bewoonde wereld om te gaan bezorgen. “Gelukkig hebben we een goede zomer gedraaid. Ik heb niet zoveel vast personeel, veel meisjes hebben een nul-uren contract. Als we in de zomer weer open kunnen, komt het wel goed.’’

Met zijn bedrijf gaat het goed, verzekert Gertjan. “Het is wel te hopen dat het transport van eenden voor de retail naar Engeland doorgaat met dat nieuwe coronavirus.” Tomassen Duck-To is wel in beroep gegaan beroep tegen de uitspraak van 1900 euro schadevergoeding voor de aangestoken brand in mei. “Wij hadden 1,5 ton geëist, de hoogte van ons eigen risico.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie