Bomen.
Bomen. Foto: Thinkstock

Monumentaal karakter van park Veldwijk behouden

21 juni 2021 om 16:56 Algemeen

Ermelo - In het stedenbouwkundig plan Zorgpark Veldwijk is de kap van 45 bomen opgenomen. In het plan wordt het monumentale karakter van het park gerespecteerd. De toe te voegen zorgbebouwing wordt gezien als een logische aanvulling op de bestaande zorggebouwen in het gebied.

Wijnand Kooijmans

ERMELO - Centraal in het park komt aan een plein het ‘Bruisend hart’ met dagbesteding van Werk Centraal en een kiosk waar producten van deze organisatie worden verkocht. Naast de bestaande panden, Boerderij De Heuvel, De Wissel en Parkzicht, waarvoor een nieuwe woon- of zorgbestemming wordt gezocht, worden er twee nieuwe park-villa’s toegevoegd met woningen.

Naast een nieuwe weg en ontsluiting richting de Oude Nijkerkerweg, worden nieuwe fietsverbindingen en voetpaden aangelegd. Het benodigde aantal parkeerplaatsen wordt zorgvuldig ingepast in een parkachtige omgeving. Het park wordt natuur inclusief en duurzaam vormgegeven.

De meeste nieuwbouw vindt plaats in de open ruimtes tussen de bosschages. Hierdoor hoeven bomen niet onnodig worden gekapt. Een aantal bomen kan niet worden gehandhaafd. Voor de rond de 45 te kappen bomen staat de aanplant van diverse nieuwe bomen. Deze zijn meer in aantal (60) en moeten de parksfeer van het Zorgpark versterken. Ook worden enkele bosstroken aangepast. Dit bos wordt eveneens binnen het plangebied gecompenseerd.

Aan de noordoostelijke kant van het Zorgpark bevinden zich de monumentale bomen. Deze worden in het plan aangewezen als waardevolle bomen. Nieuwe ontwikkelingen, zoals de ontsluiting en voetpaden worden vormgegeven zonder de bomen aan te tasten.

Voor GGz Centraal is het van belang dat het stedenbouwkundig plan nog voor het zomerreces van de raad wordt vastgesteld. Dat maakt het voor hen mogelijk snel een concept-bestemmingsplan aan de gemeente aan te leveren.

Het plan heeft vooraf wel enige bedenkingen opgeleverd. Onder meer wordt aangegeven dat mensen bang zijn hun vrije uitzicht te verliezen en hun vrijheid. De eekhoorns die nu worden gezien verdwijnen onmiddellijk, zo is de vrees. Hans Hoepel, directeur vastgoedontwikkeling van GGz zegt dat onder meer ecologisch onderzoek uitgevoerd gaat worden om de flora en fauna nog beter in beeld te brengen.

Ten aanzien van opmerkingen rond fietsroutes wordt aangegeven dat de bestaande fietsverbinding met De Maat blijft gehandhaafd. Via het wegenstelsel op Veldwijk wordt dit verbonden met de routes in de richting van het station van Ermelo en in de andere richting naar Harderwijk. Hoepel zegt dat het een bewuste keuze is om het hart van het nieuwe Zorgpark zo veel mogelijk in te richten voor fietsers en voetgangers en de fietsers hier om heen te leiden. Bouwverkeer komt niet via De Maat richting Veldwijk. Een dierenweide wordt nog onderzocht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie