Joke Pieters(links), Mireille Willemsen(rechts) en een deel van de kleuterklas van de Arendshorst in de natuurtuin.
Joke Pieters(links), Mireille Willemsen(rechts) en een deel van de kleuterklas van de Arendshorst in de natuurtuin.

Liedjes zingen voor kabouter Puntmuts

10 juni 2021 om 13:51 Algemeen

Ermelo -  De kleuterklas van de Arendshorst had de primeur van de ingebruikname van het kabouterpad in de Natuurtuin aan de Zandkamp. Na een oponthoud vanwege de corona is het pad nu dan toch echt klaar voor gebruik.

Francisca Meijsser

 Natuurtuin De Zandkamp is momenteel een plaatje om te zien: een zee van bloeiende planten waardoor zich kleine paadjes slingeren. Verder een prachtige vijver waar we nu onder andere jonge eendjes aantroffen. Ook een stukje bos, een uitkijkpunt en een echte bijenstal. Het leek tevens een ideale plek om een kabouterpad aan te leggen. Joke Pieters, die zich als vrijwilliger inzet voor de educatieve pijler van het Natuur en Milieu Platform-Ermelo, trok hierbij de kar. Vanuit het landschappenproject “Ermelo is zo!” werd dit initiatief gestart. “Zulke projecten zijn de manier om kinderen iets te leren over hun omgeving”, zo legt zij uit. “Zo hebben we verschillende projecten voor basisschoolleerlingen. Bij alle projecten kunnen we steeds rekenen op de enthousiaste medewerking van een groot aantal vrijwilligers”, zo voegt zij toe. “Ook bij dit kabouterpad en niet te vergeten bij het onderhoud van de natuurtuin op zich, is dat het geval.”

Afgelopen week kwam zo de combinatieklas van de groepen 1 en 2 van de Arendshorst met juf Mireille Willemsen het kabouterpad verkennen. De 25 kinderen waren in 6 groepjes verdeeld, elk met een begeleider en voerden aan de hand van een prachtig boekje verschillende opdrachten uit. “Het is geweldig om te zien hoe snel kinderen vertrouwd raken met bijvoorbeeld “kriebelbeestjes”, zo vertelde één van de vrijwilligers. “Eerst was er maar één dappere in het groepje en deinsden de anderen achteruit toen er onder boomschors naar zulke diertjes gekeken moest worden, maar al gauw overwonnen ze allemaal hun angst. Snel ook leerden ze namen van bloemen en vogels. Bij de vraag van een vrijwilliger wie wist wat een specht was, waarop het antwoord “musje” toch niet goed bleek, kwam een ander kind met het antwoord “een tik-tik vogel”. Onderweg moesten er ook nog liedjes over kabouters gezongen worden natuurlijk, vooral in de hoop er dan een te zien. Echter kabouter Puntmuts en ook Bollebuik deden waarschijnlijk net een dutje. “Geweldig leuk”, vond ook juf Mireille, “de kinderen waren er ook bij terugkomst op school nog mee bezig, want op het schoolplein werd vervolgens ook naarstig naar beestjes gezocht en de ouders kregen heel enthousiaste verhalen te horen toen ze hun kinderen kwamen ophalen.”

Er zullen vast nog verscheidene scholen volgen. Het kabouterpad is met name bedoeld voor peuters en kleuters, kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Ook individueel is het pad te lopen, bijvoorbeeld met ouders of grootouders. De opdrachtenboekjes zijn ter plekke aanwezig of te downloaden vanaf de NMP-site. Vooral nu er zoveel in bloei staat is het voor ouder en kind een heel fijne en leerzame ervaring. En natuurlijk een verrijking voor de gemeente Ermelo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie