Froukje Cornet (rechts) had vrijdag 23 juli wijkbewoners uitgenodigd de koffiekar te beschilderen.
Froukje Cornet (rechts) had vrijdag 23 juli wijkbewoners uitgenodigd de koffiekar te beschilderen. Foto: Marco Jansen

Buurtgevoel creëren zodat je elkaar kent

27 juli 2021 om 15:08 Algemeen

ERMELO - In de speeltuin Haegenveld aan de Lange Haeg wordt op vrijdagmiddag een koffiekar beschilderd. Initiatiefneemster Froukje Cornet heeft buurbewoners uitgenodigd om mee te helpen. Een handjevol geeft daar gehoor aan.

Marco Jansen

Cornet had gehoopt op een iets hogere opkomst, maar is blij met het enthousiasme. Sinds 1 april is Cornet de nieuwe wijkondersteuner van Ermelo-West. Sociale verbondenheid vergroten is haar doel. “Ik doe dit werk 16 uur per week. De koffiekar is gemaakt door een bestuurslid van de wijkvereniging, waar ik veel mee samenwerk”, vertelt de Ermelose (38) die zelf ook uit de wijk komt. Het ontwerp voor de schildering is van Kim den Dulk, ook uit Ermelo-West. Ook wijkbewoners Kelly van der Dussen, Ad de Kort en Chris van Utrecht helpen een handje mee.

“We zijn nu twee keer op dinsdagavond met de koffiekar de straten in gegaan. Met briefjes door de brievenbus kondigen we aan dat we met koffie komen en met spellen, vlaggetjes en muziek. ‘’We willen u graag ontmoeten, maar neem een eigen koffiemok mee.’’ De eerste twee keer was de respons heel positief met 10 tot 20 mensen die naar buiten kwamen. Ze raken met hun buren in gesprek en dan komen ook andere mensen naar buiten.’’

De eerste maanden heeft Cornet vooral geprobeerd om veel mensen te ontmoeten, maar ze merkt dat veel mensen nog niet weten dat er een wijkondersteuner is. “Ik heb koffie uitgedeeld bij de Plus buurtsuper waar veel mensen uit deze wijk met ruim 6.000 inwoners komen. Hier had ik elke woensdag een spreekuur om elkaar te ontmoeten. Dan vraag je wat mensen belangrijk vinden. Ze wonen hier heel fijn, er zijn ook veel buurtjes actief met barbecues, een picknickbank of onderhoud van een stukje gemeentegrond met bloemen. Maar ook hoor ik van ouderen dat ze nu ze langer thuis blijven wonen, het fijn vinden als ze kunnen terugvallen op hun buren.”

Haar rol is dat buurtgevoel helpen te versterken. “Buurtgevoel is voor elke straat anders, de één vindt een barbecue leuk, voor een ander voelt die gezelligheid als ‘moeten’. Maar belangrijk is dat mensen elkaar kennen. Er zijn genoeg mensen die heel weinig contact hebben met hun naaste buren. Dat helpt als je elkaar nodig hebt. Zeker in coronatijd is het prettig om terug te kunnen vallen op mensen die dichtbij wonen. Niet alleen om een klusje te doen als boodschappen doen of de hond uitlaten. Veel mensen zitten ook verlegen om een praatje. Op eenzaamheid rust vaak een taboe. Dan moet je in ‘vredestijd’ werken aan die gemeenschap. Dit is de tijd om elkaar te ontmoeten. ‘Make friends before you need them’.

Aan haar enthousiasme zal het niet liggen. Cornet nodigt mensen uit om ideeën aan te dragen, maar ook als ze vragen hebben of zich zorgen maken over een buur. Ze zit ook in het leefbaarheidsteam van Welzijn Ermelo. Het project Dorpendeal van de Provincie Gelderland duurt tot eind 2023. Cornet is die periode wijkondersteuner; het geld is ook voor de bouw van een buurthuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie