“De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij, dat is wat beoogd wordt met deze IVN-actie.”
“De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij, dat is wat beoogd wordt met deze IVN-actie.”

Beleef natuur met Fête de la Nature

27 augustus 2021 om 16:09 Algemeen

Ermelo -  Op 3 en 4 september organiseren KNNV, NMP, Bijenstal Onder de pannen en Landschapsbeheer Gelderland gezamenlijk een Fête de la Nature in de Natuurtuin.

Francisca Meijsser

Het Fête de la Nature is een landelijk opgezet gebeuren van IVN natuureducatie. Daarbij heeft elke deelnemende instantie de vrijheid daar zelf vorm en invulling aan te geven. Bovengenoemde Ermelose afdelingen doen dat door het houden van een natuurfeest in Natuurtuin De Zandkamp, aan de Konijnenwal. Er is dan van alles te beleven zoals rondleidingen, een fietstocht, nachtvlinderexcursies en een bezoek aan de bijenstal. Voor de kleintjes is er een kabouterspeurtocht en natuurlijk het kabouterpad. Ook is er nog een wedstrijd in het gedichten schrijven(elfjes) over de natuur. Het geheel zal worden omlijst door muziek. Op vrijdagavond is dat de doedelzakmuziek van Jan van Doornum, op zaterdagmorgen saxofoon- en vioolmuziek door Estia en Marlinde de Wolf en zaterdagmiddag folkmuziek door Jos Jongeling. Het nader ingevulde programma is vanaf 1 september te vinden op de websites van KNNV en NMP. Koffie en thee worden geschonken vanuit de beroemde koffiekar van wijk West.

“De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij, dat is wat beoogd wordt met deze IVN-actie”, aldus Janneke Schuurman, in deze woordvoerster en bestuurslid van het NMP. “Het beleven en het genieten van de natuurtuin op deze manier is een aanleiding voor aandacht en bewustwording van hoe wij omgaan met de natuur. En dan kun je denken aan de klimaatsverandering maar ook heel dichtbij aan de biodiversiteit in je eigen tuintje”, zo voegt zij toe. Dus hoe meer groen en hoe meer verschillende soorten planten, des te beter.

Bijenstal Onder de pannen bestaat al zeker 25 jaar op deze plek aan de Zandkampweg. Eigenaar Barend van de Broek vertelt er graag verhalen over. Ook Ferry Schaap, die zo’n 17 jaar geleden met Barend in contact kwam, houdt zich met de bijenvolken hier bezig. Toen de natuurtuin hier zo’n 4 jaar geleden kwam is er een heel prettig samenwerkingsverband ontstaan. “Meestal hebben we tussen de 12 en 20 kasten”, zo vertelt Ferry trots, “maar dit jaar, met name door het koude en vochtige voorjaar, zijn dat er slechts 6.” Door een glasplaat op de kast te leggen kunnen de bezoekers er naar binnen kijken”, zo geeft hij aan. Zo ook tijdens het Fête de la Nature en dan geeft hij tevens graag tekst en uitleg over het reilen en zeilen van de bijenhouderij.

Vrijdagavond is er ook een mogelijkheid om onder leiding van Dick Dooyewaard in de natuurtuin nachtvlinders te bekijken en te determineren. Daartoe wordt er een groot wit scherm opgesteld met daarachter een felle lamp, waar deze vlinders op af komen. Dick is een expert op dit gebied en kan dan ook veel interessants over deze diertjes vertellen. “Soms zijn er wel tien soorten te zien en zie je bijvoorbeeld een populierpijlstaartvlinder, die is wel 5 cm groot.” Opgeven voor deze excursie kan via de KNNV-site.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie