Romke van der Veen en Wim Bovendeur, eigenaar en oud-eigenaar van het accountantskantoor naast New York Pizza (NYP) Ermelo, voelen zich onterecht neergezet als ‘de boeman’.
Romke van der Veen en Wim Bovendeur, eigenaar en oud-eigenaar van het accountantskantoor naast New York Pizza (NYP) Ermelo, voelen zich onterecht neergezet als ‘de boeman’. Frieda Fennell

Buren New York Pizza Ermelo meegezogen in conflict: ,,Wij willen geen ondernemertje pesten”

14 februari 2023 om 19:00 Zakelijk

ERMELO Romke van der Veen en Wim Bovendeur, eigenaar en oud-eigenaar van het accountantskantoor naast New York Pizza (NYP) Ermelo, voelen zich onterecht neergezet als ‘de boeman’. Ze hebben hun kant van het verhaal nooit in de pers willen brengen, maar voelen zich daartoe nu genoodzaakt. 

Onlangs berichtte het Ermelo’s Weekblad uitgebreid over de situatie van franchiseondernemer Arjen Swart, die een sluiting van zijn zaak NYP Ermelo boven het hoofd hangt. Swart wijst met zijn vinger naar het naastgelegen accountantskantoor dat verschillende bezwaarprocedures startte rondom de vergunningsaanvraag van Swart.

NYP heeft geen geschil met ons, maar met de gemeente Ermelo

 ,,NYP heeft geen geschil met ons, maar met de gemeente Ermelo”, begint Van Veen. ,,De gemeente heeft een fout gemaakt en had direct moeten ingrijpen. Dat is niet gebeurd. Wij worden als derde belanghebbende meegezogen in het conflict.”


VAN RECHTSWEGE VERLEENDE VERGUNNING

Van Veen doelt op de omgevingsvergunning horeca 2.0. die NYP in 2019 kreeg. Deze vergunning werd verkregen doordat de behandeling van de vergunningaanvraag niet binnen de daarvoor gestelde termijn door de gemeente behandeld is. Daarmee werd de vergunning ‘van rechtswege’ verleend. En zo is de bal gaan rollen. ,,Toen wij dit vernamen, hebben we direct bezwaar ingediend. Dit deel van de Stationsstraat, vanaf de VVV tot aan het centrum, heeft geen bestemming horeca maar wonen en dienstverlening. Dat is door de gemeente zelf vastgesteld in de structuurvisie. De gemeente wijkt dus af van haar eigen beleid. En handhaaft niet waardoor wij in verweer moesten komen.”

ONDERNEMERSRISICO

Volgens het duo waren alle partijen, waaronder de heer Swart zelf, in 2019 ervan op de hoogte dat het accountantskantoor bezwaar had ingediend tegen de van rechtswege verleende omgevingsvergunning. 

Hij nam een bewust risico, en dat pakt verkeerd uit. Maar dat ligt niet aan ons

Terwijl dit bezwaar liep, is de franchiseondernemer doorgegaan met investeringen. ,,Dat is een ondernemerskeuze en een bewust genomen risico. En dat pakt verkeerd voor hem uit. Maar dat ligt niet aan ons. Wij willen geen ondernemertje pesten. Als de gemeente zijn werk doet, dan was dit nooit gebeurd.”

Gemeente Ermelo geeft in een reactie aan de ondernemer erop gewezen te hebben dat de omgevingsvergunning nog niet onherroepelijk was en dat de kans bestond dat de vergunning zou worden vernietigd in beroep. ,,Desondanks heeft de ondernemer het risico genomen om vooruitlopend op de uitkomst van de beroepsprocedure te investeren en de deuren te openen.”

BEZWAAR GEGROND

Het bezwaar werd gegrond verklaard door de rechter en gemeente Ermelo moest een nieuw besluit nemen in de vergunningenprocedure. Op 27 oktober 2022 besloot het college de omgevingsvergunning te weigeren. De gemeente laat weten dat horeca volgens de Omgevingsvisie niet is toegestaan en dat er onvoldoende parkeerplaatsen zijn, hetgeen tot verkeersonveilige situaties kan leiden.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Er zijn onvoldoende parkeerplaatsen, hetgeen volgens gemeente Ermelo tot verkeersonveilige situaties kan leiden. - Frieda Fennell

Momenteel loopt een nieuwe vergunningaanvraag. Het gaat hierbij om een gecombineerde vergunning voor twee panden, zowel nummer 24 (NYP) als nummer 22, beide van dezelfde eigenaar. Bovendeur: ,,Wij hebben vernomen dat de eigenaar op nummer 22 een sushi-zaak wil beginnen. Dan is het hek van de dam. Wij blijven ons verzetten tegen horeca in dit gedeelte van de Stationsstraat. Er is wel degelijk sprake van een parkeerprobleem en daarnaast maken we ons zorgen om stankoverlast.”

OMGEKEERDE WERELD

Volgens het duo is de situatie helder: de gemeente heeft een fout gemaakt en Swart heeft een ondernemersrisico genomen. ,,Dat het balletje nu bij ons wordt gelegd, is de omgekeerde wereld. Wij zetten ons in ons werk juist dagelijks in voor ondernemers en krijgen nu allerlei vragen. Daarom laten we onze kant van het verhaal horen. We zien graag dat een enthousiaste ondernemer een mooie invulling geeft aan dat pand, alleen geen horeca.”

De gemeente is wat ons betreft aan zet

Van Veen besluit: ,,Wij hebben inmiddels een viertal procedures moeten voeren, zijn daartoe zowel door de rechtbank, de Raad van State, als de bezwaarcommissie in het gelijk gesteld. We worden op kosten gejaagd door de gemeente om zich aan het eigen beleid te houden. Net als de heer Swart willen wij een goede oplossing voor alle betrokken partijen. De gemeente is wat ons betreft aan zet.”


Gemeente Ermelo geeft aan dat de huidige stand van zaken is dat er geen vergunning voor horeca-activiteiten is verleend en dat ze in gesprek is met alle partijen. ,,We proberen met alle verschillende belangen rekening te houden in dit proces, om zo tot zorgvuldige besluitvorming te komen.”

Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie