Afbeelding
Pixabay

Provincie zet bijdrage stop, startersleningen voor rekening gemeente

30 mei 2022 om 09:49 Wonen

ERMELO Het stopzetten door de provincie Gelderland van de bijdrage in startersleningen heeft niet tot gevolg dat deze regeling door de gemeente Ermelo moet worden stopgezet. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een memo die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

De provincie nam vijftig procent van de gemeentelijke startersleningen voor rekening. Daarmee is gestopt omdat het provinciaal bestuur vindt dat de doelstellingen van de startersleningen is gehaald. Dat maakt dat de startersleningen nu volledig door de gemeente zelf moeten worden gefinancierd.

Voor dit jaar is door de raad een bedrag van maximaal 420.000 euro beschikbaar gesteld. Per lening gaat het om een maximum bedrag van 35.000 euro. Dat maakt dat in plaats van 24 startersleningen er door het provinciaal besluit nog maar twaalf startersleningen kunnen worden toegekend.

TWEE Tot nu toe zijn er twee leningen aangevraagd die nog onder de oude regeling vallen. Dat maakt dat de gemeente nog elf startersleningen in de loop van dit jaar kan toekennen. Verwacht wordt dat dit aantal aanvragen in de praktijk niet wordt gehaald. Dat maakt dat het college ingrijpen op dit moment ook nog niet noodzakelijk vindt.

EVALUATIE Eind dit jaar vindt een evaluatie plaats van de startersleningen. Dan ook moet het college het budget voor de te verstrekken startersleningen in 2023 vaststellen. Niet alle partijen in de raad zijn voorstander van de startersleningen. Invoering heeft plaatsgevonden op initiatief van BurgerBelangen Ermelo.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie