Bijna 90 procent van de ouderen is van plan om op 15 maart te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen.
Bijna 90 procent van de ouderen is van plan om op 15 maart te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Pixabay

Groot deel ouderen van plan te stemmen voor Provinciale Staten

1 maart 2023 om 09:37 Politiek

ERMELO (ANP) Bijna 90 procent van de ouderen is van plan om op 15 maart te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat meldt Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) op basis van een peiling onder bijna 4000 ouderen. 4 procent van de 65-plussers wil niet gaan stemmen, 9 procent weet het nog niet.

Slechts 18 procent van de senioren geeft aan uitsluitend te kijken naar provinciale thema’s voor de Provinciale Statenverkiezingen. De helft van de ouderen kijkt zowel naar landelijke als provinciale thema’s voor de keuze op wie ze 15 maart zullen stemmen.

Een vijfde van de ondervraagde ouderen geeft aan nog niet te weten op wie ze gaan stemmen. Ongeveer de helft van de senioren gebruikt een stemhulp bij het maken van die keuze.

Op 15 maart zijn ook de verkiezingen voor de waterschappen. Onder ouderen is de belangstelling voor deze verkiezingen iets minder, maar toch geeft 72 procent van de ondervraagden aan ook voor de waterschappen te stemmen. 18 procent van de ondervraagden weet nog niet of ze stemmen voor het waterschap, 10 procent gaat niet stemmen.

Tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen was de landelijke opkomst 56 procent. Voor het waterschap was de opkomst 51 procent. Ter vergelijking, bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2021 ging 78 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie