Afbeelding
Foto: Pixabay

Ermelo krijgt archeologisch belevingscentrum Veluwe

25 maart 2022 om 15:46 Politiek

ERMELO Door de gemeente Ermelo wordt eenmalig een bedrag van 24.000 euro bijgedragen aan het Archeologisch Belevingscentrum Veluwe (ABC Veluwe). Het bedrag wordt pas beschikbaar gesteld wanneer ook de gemeenteraden van Nunspeet, Apeldoorn, Epe en Putten een besluit nemen eenzelfde bedrag beschikbaar stellen.

In 2019 is door de betreffende gemeenten een haalbaarheidsstudie voor een grafheuvelcentrum uitgevoerd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er behoefte is aan een centrum over meerdere archeologische verhalen, in plaats van alleen het verhaal van de grafheuvels. Op basis van deze uitkomsten is besloten de focus te verleggen van een grafheuvelcentrum naar een Archeologisch Belevingscentrum Veluwe.

Hierin kan het verhaal worden verteld als onderdeel van het verhaal van Gelderland, verdeeld over verschillende tijdsperioden, langs verschillende verhaallijnen en in meerdere gemeenten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de al bestaande erfgoedinfrastructuur en – locaties. Er zijn al ideeën over welk verhaal in welke gemeente het best tot zijn recht komt.

CONCEPT De verdere uitwerking van het ABC Veluwe wordt vormgegeven in samenspraak met Veluwe op 1. In de resterende maanden van dit jaar en komend jaar wordt het concept zo veel mogelijk uitgewerkt, zodat allerhanden ondernemers en andere partijen vervolgens de daadwerkelijke fysieke locaties vorm kunnen gaan geven.

Alle gemeenten zijn op deze manier de aanjagers van het plan, maar worden niet de uitvoerder. Het is tevens de bedoeling dat de financiële bijdrage van de gemeenten eenmalig is.

In het voorstel worden de mogelijke onderwerpen per gemeente aangedragen. Voor Ermelo gaat het om de twee restanten van Romeinse Marskampen die plek boden aan respectievelijk zes- en vierduizend manschappen. Terug te vinden is de wal rond het kamp en de daarbij behorende gracht. Het kamp op de Ermelosche Heide heeft een oppervlakte van negen hectare. Beide kampen hebben een ruitvormige structuur.

TOEVAL Het wordt als geen toeval gezien dat de Romeinen Ermelo uitkozen. Dat was een logisch gevolg van Romeinse protocollen. Romeinse soldaten legden ongeveer vijfentwintig tot dertig kilometer per dag af. Vanuit een fort langs de Rijn moest een legereenheid allereerst de rivier over en marcheerde vervolgens nog vijftien kilometer om een kampement op te zetten. De volgende dag kwam de dagmars uit in wat nu Ermelo heet. Wat de Romeinse soldaten kwamen doen is nog niet bekend.

De samenwerking tussen de vijf gemeenten is ingegeven door het grote aantal grafheuvels dat op hun grondgebied voorkomt. Overigens wordt aangenomen dat het om meer locaties gaat dan tot nu toe bekend is. Bij onderzoek worden nog steeds nieuwe locaties aangetroffen waar grafheuvels zijn te vinden in het landschap.  Veel grafheuvels in Ermelo zijn te vinden op de Ermelosche Heide en ook duidelijk zichtbaar in het landschap.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie