Afbeelding
pixabay

Gebiedsvisie wordt niet warm onthaald

7 januari 2022 om 10:18 Politiek

ERMELO De behandeling van de gebiedsagenda Ermelo, Harderwijk en Zeewolde (EHZ) moet nog zijn beslag krijgen in de gemeenteraad van Ermelo. Maar duidelijk is dat niet alle partijen zonder meer hiermee instemmen.

Zo komen SGP, CDA en BurgerBelangen Ermelo met een amendement om te voorkomen dat het onderzoek naar locaties voor grootschalige woningbouw binnen deze visie niet mag worden belemmerd. Ze vinden dat de ruimte voor de afzonderlijke gemeenten moet blijven bestaan voor nieuwe locatie woningbouwlocaties.

In het voorstel voor de regionale visie is nu opgenomen dat nieuwe woningbouwlocaties alleen mogen worden ontwikkeld wanneer dit door alle drie de gemeenten wordt ondersteund en past binnen de regionale woonvisie. De drie partijen willen dat dit wordt gewijzigd zodat naast de regionale woonvisie er in de afzonderlijke gemeente ruimte blijft voor de ontwikkeling en uitvoering van lokale woningbouwplannen.

Door vijf van de zes partijen in de Ermelose raad wordt ook een amendement ingediend dat als doel heeft te bereiken dat er in de de afzonderlijke gemeenten ruimte blijft voor nieuwe werklocaties voor lokale bedrijven. Die worden gezien als de motoren van de lokale economie. Daarbij wijzen ze er ook op dat de provincie Gelderland neigt open te staan voor lokale behoeften en ruimtevragen. Hierdoor lijken, zo vinden ze, nieuwe kansen te ontstaan voor ondernemers en werklocaties. ChristenUnie, CDA, Progressief Ermelo en SGP vinden dat in de regionale visie onvoldoende aandacht is besteed aan fietsen en wandelen als gezonde en duurzame vormen van mobiliteit. Terwijl wereldwijd het besef doordringt dat fundamentele veranderingen nodig zijn om de samenleving duurzamer te maken. Volgens de betreffende fracties moet duurzaamheid en circulariteit centraal worden gesteld bij het zoeken naar oplossingen bij wonen, mobiliteit, ruimte, recreatie en toerisme of het bieden van perspectief aan ondernemers. Ook willen ze dat wordt onderzocht welke schakels nog ontbreken in de regionale fiets- en wandelverbindingen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie