Afbeelding
Pixabay

Stemmal bij verkiezingen

10 november 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 gaat de gemeente Ermelo toch een mal met bijbehorende audio-ondersteuning aankopen om mensen met een visuele handicap tegemoet te komen.

Wijnand Kooijmans

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer waren er al maatregelen genomen om deze groep stemmers tegemoet te komen. Zo waren er in de stembureaus kandidatenlijst met groot lettertype en waren er lijsten in braille en in gesproken vorm. Ook was de lijst te raadplegen op de website van de gemeente en was op elk stembureau een leesloep met led verlichting aanwezig.

Een mal met audio ondersteuning was er niet. Erkend wordt dat Cor Louwerse (CDA) hier ook terecht op heeft gewezen. Dit had te maken met de kosten. Per verkiezing en per stembureau bedragen de kosten rond de vijfduizend euro. Louwerse had de komst van de stemmal al bepleit voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en was dan ook enigszins verbolgen dat hieraan geen gehoor was gegeven. Reden voor hem de aanschaf opnieuw te bepleiten.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt nu aangegeven dat iedereen zelfstandig zijn of haar stem zo laagdrempelig mogelijk moet kunnen uitbrengen. Onderzocht wordt of er één mal aangeschaft gaat worden of misschien meerdere exemplaren.

Daarnaast wordt gekeken welke stembureaus zich het beste lenen voor plaatsing. Dit zodat iemand met een visuele beperking niet onnodig lang hoeft te reizen om een stem uit te brengen. De verkiezingen vinden 16 maart 2022 plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie